Friday, February 23, 2007
TART GULUNG ~* hanieliza *~
11:57 AM
Unknown
No comments
Bahan :
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara :
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Jem nenas masih tersimpan, tu yang dok buat tart nenas ni.Next time nak buat pula TART KEJU, tentu sedap...uuuhhhuhh.Kat rumah ni, kurang makan biskut-biskut moden, tu yang malas nak membuat...
TART KEJU
Sumber : Rossyabakes
Inti nenas
Bahan-bahan untuk tart:
450g mentega
3 biji kuning telur
100g keju (KRAFT)- diparut dan dilecek halus)
1 sudu teh vanilla
1 kg tepung gandum
1 biji putih telur
100g gula halus
Mentega, kuning telur, putih telur, gula halus, keju dan vanilla digaul dengan tapak tangan hingga larut lalu masukkan tepung. Uli hingga menjadi doh. Kemudian dicanai seperti tart biasa dan masukkan intinya. Bakar hingga masak.
0 comments:
Post a Comment