Tuesday, February 20, 2007
Ayam Percik
1:40 PM
Unknown
No comments
Sumber : Santapan Malaysia Terkini
~* Chef Abu Khairi*~
Bahan :
1 ekor ayam kampung betina
2 sudu makan minyak masak
Bahan A :
2 ulas bawang kecil | Dikisar
2 ulas bawang putih | Dikisar
1 batang serai | Dikisar
2 cm lengkuas | Dikisar
1 cm halia | Dikisar
1 helai daun kunyit | Dimayang
Sos Percik
Bahan :
1 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 cawan santan
1 sudu makan cili boh, serbuk kunyit & serbuk kari
garam dan gula secukupnya
Cara :
1. Gaulkan ayam dengan bahan A & perapkan selama setengah jam. Kemudian, gaulkan dengan cili boh, serbuk kunyit dan serbuk kari. Biarkan beberapa minit.
2. Kemudian, masukkan gula dan sedikit garam.
3. Akhir sekali, masukkan daun kunyit.
4. Kemudian, hidangkan.
0 comments:
Post a Comment