Thursday, February 1, 2007
Popia
4:43 PM
Unknown
No comments
Popia Pedas
Satu bungkus kulit popia yang besar (jenama KG Pastry atau SweetHome)
1 sudu bawang putih yang dah dikisar
3 sudu cili yang dah dikisar
6 sudu gula
Sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Pelekat (sama ada tepung gandum + air atau putih telur + air)
Cara
Gulung kulit popia ni dan lekatkan ngan pelekat. Tutup dengan tuala lembab untuk elakkan kulit popia ni dari menjadi kering. Dah habis gulung, ambil gunting dan potong menyerong dalam jarak 1cm. Siapkan kuali ngan minyak yang banyak. Goreng ngan api perlahan hingga masak. Toskan betul-betul.
Masukkan cili, gula, bawang putih dan garam ke dalam kuali (masukkan serentak). Masak sehingga gula jadi melekit-lekit, masukkan kulit popia yang ditos kering. Padam api dan gaul sehingga rata. Dah sejuk, boleh la masuk dalam balang.
Popia Bersalut Horlicks
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan horlicks
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Popia Bersalut Nestum.
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan nestum yang ada susu. Kalau nestum tu kasar, kisar dahulu.
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Popia Bersalut Horlicks dan Nestum.
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula ising.
1 cawan nestum
Gaul kesemuanya.
Nota : Sukatan horlicks dan nestum boleh disesuaikan mengikut citarasa anda sendiri.
0 comments:
Post a Comment