Saturday, February 17, 2007
Biskut Sampan
9:21 PM
Unknown
No comments
Utk kulit (base):
1 buku mntega(1 1/2 cwn)
1 1/2 cwn gula icing
4 cwn tepung gandum(ikut lembut)
1 biji telur
Cara :
1. Pukul mentega & gula hingga kembang & putih.
2. Masukkan telur & pukul hingga sebati & kembang.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga lembut. Biarkn sebati,tutup dengan kain basah.
Inti :
1 cawan mentega(200gm)
1 cawan gula icing
2 biji telur
1 tin kelapa parut(1 cwn)
1/2 cawan tepung, (ceri merah, hijau, badam hiris & kismis hitam) untuk hiasan.
Cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang, masukkan telur sebji demi sebiji.
2. Campurkan tepung & kelapa parut hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diadun ke dlm acuan sampan. Leperkan & isikan intinnya, hiaskan dengan badam, ceri & kismis. Kemudian, bakar.
Sedap sangat,tapi manis bagi tekak mama ni..hehehehe, Mukhriz pun suka. Next time kurangkan gula. Favourite ni..suka benar makan ni bila p rumah Alang kat Durian Daun. Picture tu sebelum dibakar di dalam oven. Next time nak cuba lak resepi MAKLANG..sedap gak nampaknya.
Biskut Bahtera Sentuhan Kellogs aka Biskut Sampan [MAKLANG]
Bahan :
4 oz mentega
3 oz gula ising
1 st esen vanila
2 biji telur }ambil kuning
1 cwn tepung gandum } ayak bersama b/powder
1 cwn cornflakes } diramas halus
1 st baking powder
Cara
- putar mentega+gula+vanila } sampai putih.
- campur kuning telur sebiji demi sebiji.
- mskkan tepung+b/powder+cornflakes - jadikan doh yg lembut
- mskkan dlm acuan kapal dan isi intinya.
INTI
3 oz mentega
5 oz gula halus
2 biji telur
4 oz kellogs rice bubbles
2 oz ceri hijau,merah
2 oz raisin
2 oz tepung gandum
sedikit cornflakes
CARA
- pukul mentega+gula - sampai kembang
- mskkan telur dan campurkan tepung gandum,rice bubbles dan gaul sebati
- mskkan di tengah acuan kapal sebagai inti.
- cornflakes disusun spt layar, tabur ceri+raisin.
- bakar dan angkat bila dah kuning.
0 comments:
Post a Comment