Monday, February 26, 2007
TAPAI UBI
8:57 AM
Unknown
No comments
Sumber : RossyaBakes
Bahan :
1kg ubi kayu yang telah dikupas dan di bersihkan
1 1/4 keping ragi yang berukuran sebesar duit syiling 50sen (dikisar dan diayak)
beberapa helai daun pisang
gula pasir secukupnya
Cara :
Ubi yang telah dibersihkan direbus hingga separuh masak sahaja. Kemudian disejukkan . Potong ubi anggaran 6cm panjang, kemudian sapukan ragi yang telah dihaluskan tadi. Taburkan gula secukupnya keatas ubi dan disusun kedalam sebuah bekas yang beralaskan daun pisang. susun sehingga habis dan tutup dengan daun pisang lagi lalu di tutup rapat bekas. Bungkus dengan sehelai kain putih atau plastik dan peraplah selama 3hari. Apabila bau tapai sudah naik, ia akan mengeluarkan air dan ubi akan menjadi lembut.
Akhirnya...lulus juga buat "TAPAI UBI", Favourite betul ni..kalau beli kat kedai...uuuuhh mana cukup..hehehehehhe...apa lagi bila terjumpa resepi ni...p cari ragi kat rumah mak mertua. 1 biji rm0.40 je..apa lagi..p beli 10 biji...5 bagi kat mak..mana tau mak nak buat...hheehehhe..dok tanya..rupanya mak cakap malas la..ko buat dulu...kalau jadi baru dia buat..hehheeh.. MAK....Ayong dah berjaya ni..Nanti Ayong tapau untuk mak..
TAPAI PULUT
1 kg beras pulut di rendam selama 2 jam dan dikukus hingga masak
1 biji ragi (dikisar dan diayak)
Cara membuatnya:
Ambil pulut yang dikukus dan masukkan kedalam bekas. Tuangkan air panas sehingga tenggelam pulut, Gaul rata. Ratakan pulut diatas daun pisang dan tabur ragi di atasnya. Gaul rata dan biarkan sejuk. Kemudian kepalkan pulut dan masukkan kedalam bekas. Balut dengan kain atau plastik dan simpan didalam tempat gelap selama 3 malam.
Mak request"TAPAI PULUT", insyaallah ada masa...Ayong buat.Ni la bila dah start datang angin "RAJIN" ni payah..dok membuat je..kalau datang angin "M" terus tak membuat...uuuhuhh
0 comments:
Post a Comment