DUIT TABUNG

Kedai Saya

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner

Tuesday, December 22, 2009

10 TIPS Hindari Stress

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner



Sumber : Rapi ~:: Mei 2004 ::~


Cara efektif apabila berdepan dengan stress

- Berfikiran positif dan menganggap kerja bukan segala-galanya.
- Kerja bukan sesuatu yang menjadikan anda tidak tenteram, cepat marah, atau mudah tersinggung. Senaman paling efektif untuk tubuh dan minda.

1. Luah Perasaan

Jika anda berada dalam keadaan kritikal, carilah teman atau ahli keluarga yang anda percayai, luahkan segala masalah. Kadangkala seseorang mampu memberi pandangan secara relevan yang boleh menenangkan anda.

2. Fahami Bahasa Tubuh

Apabila anda merasakan berlaku kekejangan otot, anda sepatutnya faham reaksi ini. Ini menandakan tubuh sedang memberi isyarat bahawa ia berada didalam keadaan yang kurang stabil.

3. Berehat

Luangkan sedikit masa dalam kesibukan harian anda untuk merehatkan badan dan minda anda.

4. Tidur Nyenyak

Satu cara terbaik untuk merehatkan otak setelah seharian bekerja keras. Seorang dewasa sekurang-kurang perlu memperuntukkan tujuh jam dalam sehari untuk tidur.

5. Seimbangkan antara kerjaya dan sosial

Bijak membuat keseimbangan mampu mengusir stress anda.

6. Beriadah

Melakukan aktiviti kegemaran dengan bersukan, melancong, dan mendengar muzik.

7. Belajar Bertenang

Alternatif paling mudah, cari keseronokan yang membuatkan anda boleh terlupa dengan bebanan kerja.

8. Jangan Bersendirian

Apabila anda bosan, telefonlah kawan lama, ceriakan kembali memori anda.

9. Lakukan Sesuatu Yang Berbeza

Menonton wayang , keluar membeli-belah.

10. kongsi Tanggungjawab Keluarga

Bijak mengendalikan urusan keluarga, membuatkan anda perlu pandai mengutamakan apa yang perlu dilakukan dalam rutin harian keluarga anda. Tambah pula bagi yang sudah bekeluarga. Ajar anak membuat perkara mudah seperti menukar pakaian sekolah, mengumpul baju kotor atau mengemas tempat tidur. Rutin ini akan membantu anda untuk saling berkongsi tanggungjawab.

Testimoni Sabun Belina

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner


Segala Testimonial yang dipaparkan adalah hak milik Belina shop dan tidak boleh diciplak oleh mana-mana pihak.

Apa kata mereka tentang Sabun Kecantikan Belina dan juga produk Belina Cosmetics.


Testimonial Set Percubaan Jerawat & English Rose

Nurul Amiera


mira nak bg testi sal set jerawat ngn english rose soap.. pkai set jerawat ni mang nmpak la kesan.. jerawat cepat sgt kecut... kt bahagian pipi mang mcm da licin dah.. tggal parut2 je...

english rose soap plak mira pkai kt badan.. buat sabun mandi.. terasa lembut je kulit... kulit pon makin cerah..

ni nak repeat oder lg.. nak oder QM... nak ilangkan parut jerawat..hehe..

neway..thanx kak..

Testimonial Cottage Garden Beauty Soap & Basic Skincare Oily

Ayu


Salam Kak AZURA!!

hai kak! Sebelum guna Cottage Garden Beauty Soap &
Basic Skin Care Set / Trial Pack 3X60ml (Oily), ayu mengalami masalah kulit berminyak di zon T apabila berjalan jauh, dan mengalami kulit kering di sesetengah tempat seperti tepi bibir dan dagu bila duduk dalam aircond..

Selepas menggunakanCottage Garden Beauty Soap &Basic Skin Care Set / Trial Pack 3X60ml (Oily),dalam masa 2 hari kulit ayu menjadi lebih lembut,licin, lembap, gebu, makin cerah kemerah2an, dan tidak berminyak lagi seperti sebelum ni..Yang bestnya,semasa berjalan2, ayu dah tak perlukan compact powder lg kerana kalau pakai juga ia akan bercapuk2 pada kulit muka yg berpeluh & berminyak di zon T..

Mosturizer tersebut pada awalnya berminyak, tapi dalam masa 2minit,ia terus menyerap ke dalam kulit dan cepat kering tanpa berminyak..bau sabunjuga harum dan melekat ditangan dan muka untuk tempoh setengah hari..;) TQ kak zura syorkn ayu produk ni..memang berbaloi2!!doakan kulit ayu semakin cantik dengan produk belina ni!!


Testimonial Set Percubaan Kulit Berminyak/Jeragat (Charmaine)

Maisarah


Salam Kak Zura,

Dah seminggu dah kita pakai set charmaine..alhamdulillah..dah nampak kesan2 positif.
1) Dah xpedih sgt lepas pakai toner, tak macam mula2 pakai dulu , amat pedih..betul cakap akak..kesan chemical produk yang kita pakai sebelum ni...huhuhuhuh.

2) Tak tau la just perasan sendiri atau memang hakikatnya..rasenya kulit muka makin lembut, asyik nak pegang muka je, sangat best bila pegang, lagi2 kalau lepas cuci muka yg 4 steps tu..

3) Jeragat pun dah makin pudar..whitehead n blackhead dah berkurangan,housemate pun cakap kulit kita dah nampak bersih sikit

Sabun old master tu sangat sedap bila pakai waktu mandi, rasa kulit macam lembut jer..tu belum nampak kesan yang ketara lagi..xpe nanti kalau nampak kesan..xpe nanti bila nampak kesannya, kita akan roger akak yek.

Tq, yer kak.

Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari, & Old Master

Fatin


salam zura,

yg nina tanya pasal sabun OM adik nina nak beli yu kan, last2 dia tak pkai pun.
nina la yang memakainya. ya allah best sgt. mcm mandi susu. kulit nina mmg dah putih rasa lagi putih and gebu sgt2. lepas ni nak try english rose tu laa.

zura,
muka nina dah ok dah sgt sunburn jadi pinkish and cerah lepas pakai set egypt tu, tapi skrg tgh period ada pulak jerawat gatal kat dahi ni seketul. zura ada tak sabun yg boleh hilang kan jerawat sekaligus bagi cerahkan muka?

p/s: nanti nak order set egypt saiz besarrrrr. tak sabar:P


Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari


Fatin


nina ni, nak update testi untuk set pencerahan egyptian.
mmg best sgt, muka makin cerah, halus , lembut.
tak menyesal invest untuk produk ni.
sabun dia best sgt, lepas cuci muka rasa tegang je muka.
:)

Testimonial Quiet Moment & Charmaine

Jue



Akum kak...
pagi ni jue nak bagi tau yg jue sgt2 gembira pas guna sabun QM tue...parut muka jue byk kurg...parut itam pun byk hilang,mmg best sabun tue..tak nyesal jue beli la kak...black head dgn w.head pun dah tak de jugak pas guna charmaine soap tu...mmg puas hati sgt2...tak mcm sblm ni guna set jrwt s.tinggi...tak de kesan...pakai sabun belina ni mmg byk perubahn kat muka jue...sampai ada yg tanya apahl muka jue dah bersih dah tak de jerwt mcm dulu..rahsia nya sabun belina la..he..he..happy sgt.

nanti jue nak cuba sabun english soap kak..semoga muka jue still bersih dan kekal cantik dgn sabun belina.. I'm very2 happy...muka dah bebas jerawat...kulit pun tak sensitif lagi...ok la kak..tunggu sabun lain habis and ada budget lebih nanti jue order sabun lain k...


Testimonial Saramoon & Old Master

Cyril



Sara Moon
sebelum ni klu timbul jerawat lama jugak la nak kecut, tp lepas guna sara moon seminggu ade nampak perubahan, kalau jerawat timbul jerawat akan mudah kecut dalam 2 - 3 hari guna sara moon....kulit pun ade nampak cerah sikit la dr dulu hehe.

Old Master
Walaupun bau die tak best hehe tp ade jugak perubahan kat jerawat badan, walaupun x ketara sangat perubahan tp still ok daripada tak de pape perubahan. So da abis guna sekotak ade satu kotak lai tgk camne klu banyak perubahan bleh order lain hehe
--
Life Is But A Dream


Testimonial Set Percubaan Jerawat

Ieyna


salam kak zura....

smnjak saya menggunakan set jerawat, saya dpt rasekan perbuahan pada kulit muka saya..dulu jrwt saya sntiasa ader je kat muka ni....skrg smakin berkurangan n kulit bertambah licin....minyak kat muke pn smakin berkurangan....

kak zura punye service mmg first class....arini order esok dh smpi...so xperlu saya tggu lama2 untuk dptkan produk drpd akak...senang, mudah dan cepat...


Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari, Old Master, English Rose

Iena



Salam,
Lepas guna The Egyptian Beauty, Kulit rasa halus, lembut & nampak natural beauty. Tiada pengelupasan. Best betul guna egypt..xmenyesal mencuba set egypt ni..ada SPF 15 lagi.
Old master memang best, kulit rasa makin lembut, bau dia memang wangi. Daki-daki degil pun senang tanggal. Lepas ni tak payah guna scrub pun ok..

English rose pun best sangat.. kulit badan makin gebu & cerah.
Tentang penghantaran memang bagus sangat ..today bayar..sok dah dpt sabun dalam keadaan baik..layanan pun mesra..dpt free gift lagi..thanks ya zura..insyaallah Shinbun akan melanggan dengan zura lagi. Xcari yang lain dah walaupun de tawaran hebat daripada yang lain..hehehehehe. Belinashop memang best r.
Wassalam.

Testimonial Charmaine

Jue


Akum kak Zura...
baru smlm jue beli sabun belina iaitu Charmaine Soap...smlm dgn pagi pkai..pas cuci tengok kat cermin kan....wah! banyak nya whitehead kuar..senang lak picit dia...tak mcm biasa jue pakai pencuci yg lain,white head sush nak keluar..tapi pas pkai sabun charmaine soap senang je white head kuar..tak nyesal jue beli sabun tu...tak yah lagi nak facial muka kat luar kan.... apa2 komen jue akan bagi lagi k....bagi kak zura 5 bintang.........

jue nak tengok kesan sabun QM pulak...nanti kalo parut jerwat jue ilang jue akan bg lagi testimoni...tgh pakai jugak sekrg...



Testimonial Quiet Moment & Charmaine

Mira


Azura : camne rasa lepas guna charmaine?

miraedanz Nora : best guna charmaine.. miera guna waktu siang je, muka makin licin le kak, kat idung pun dah makin licin dari bintik2 itam putih tu.. hehehe..

miraedanz Nora : parut pun dah makin ilang, miera pakai quiet moment tu malam2 je..

Azura
: perkembangan yang bagus..

Azura :

miraedanz Nora : tu la.. mmg nak sgt ilangkan parut2 n bintik2 tu dari muka ni.. mcm2 produk dah pakai, buat muka teruk lg ada la.. tu yang teruja sgt nak pakai belina tu.. yg penting xde bahan2 lain, semulajadi je..

Azura : Insyaallah jika guna secara konsisten..kulit akan makin lembut & natural beauty

miraedanz Nora : mudah-mudahan.. Insyaallah..

Azura : akak jadikan testi ya apa yg mira bgtau akak.. ni

miraedanz Nora : ok kak.. amik leee.. leh kongsi ngan orang lain plak..

Azura : yup

Azura : thanks ya

miraedanz Nora : ur welcome


Testimonial Quiet Moment & Charmaine

Rose


Hai Zura,
Sebelum guna belina kulit kusan ngan berjerawat halus. Selepas dah guna kulit lebih cerah dan jerawat pun semakin hilang kulit jadi halus. Pengguna lain yang guna sabun jeragat pun mengagu kulitnya semakin baik dari sebelum guna.
Kalau sabun old master tu guna untuk mandi bagus dapat menghaluskan kulit.

Bab penghantaran baik dan tak sampai 1 minggu and sabun yang sampai pun tak pecah dan dalam keadaan baik.


Testimonial Old Master & Charmaine

MMHE



Zura,
Nak order lagi sabun Old master, my husband guna untuk kulit dia yang berpanau kat belakang badan tu for a week..dah hilang semua panau and kulit kaki dia yang sensitive ( dia kerja workshop kereta..so tahu la dengan minyak-minyak semua, nanti bila nak mandi dia selalu tunjuk bahagian kaki dia yang naik bintik-bintik merah), tapi lepas pakai old master alhamdulillah . dah takde lagi bintik-bintik merah macam ruam tu. bila nak mandi dia selalu tunjuk bahagian kaki dia yang naik bintik-bintik merah), tapi lepas pakai old master alhamdulillah . dah takde lagi bintik-bintik merah macam ruam tu.

So nak order lagi sabun old master tu dua. And another thing, kalau akak nak try quiet moment ok tak? Hari tu beli charmaine..pakai kat rumah..kalau campur pakai quiet moments untuk cuci muka kat office ok tak?
Charmaine untuk muka akak macam ok jek.. tak nampak sangat perubahan. Minyak kat muka kurang sikit. Tapi bintik-bintik kat dahi tu tak kurang. Tapi my husband pakai juga, nampak pori-pori dah mengecut sikit dan muka dia nampak bersih sikit. So can i have the total cost.

So nak order lagi sabun old master tu dua. And another thing, kalau akak nak try quiet moment ok tak? Hari tu beli charmaine..pakai kat rumah..kalau campur pakai quiet moments untuk cuci muka kat office ok tak?
Charmaine untuk muka akak macam ok jek.. tak nampak sangat perubahan. Minyak kat muka kurang sikit. Tapi bintik-bintik kat dahi tu tak kurang. Tapi my husband pakai juga, nampak pori-pori dah mengecut sikit dan muka dia nampak bersih sikit. So can i have the total cost.

Testimonial Old Master, Charmaine

Reika


Salam...
saya start pakai sabun Belina ni awal bulan 5 ari tu... saya pakai old master dan charmaine.. mmg sangat puas hati.. untuk muka saya pakai charmaine..dalam masa dua minggu jer.. kulit jadi halus dan cerah.. dulu kulit muka saya nampak agak tak bermaya..

sekarang dah berubah jadi lebih cerah, bersih, halus dah rasa gebu... untuk badan pulak saya pakai old master.. lepas pakai kulit rasa lebih bersih dan gebu... memang best.. thanks pada kak azura... :)

Testimonial Old Master

Fendy


Baru pakai 1 minggu, masalah gatal-gatal kat badan aku dah baik. Jerawat dibadan & Bau badan pun semakin kurang. Tq kepada belinashop kerana memperkenalkan aku kat product ni.

fendy


Testimonial Old Master, Sara Moon , Irgasan

Ekin



Old master : Dah gunakan selama 2 minggu, body odour ekin makin kurang, jerawat di badan pun beransur elok..Kesan gelap tempat terlindung semakin cerah. Saya suka product ni...memang berbaloi..x menyesal beli. Terima kasih kat akak.

Sara Moon & Irgasan: Sebelum menggunakkan Sara Moon, jerawat muka saya merah-merah dan muka saya berminyak. Selepas guna 2 minggu, tunang saya nampak perubahan pada muka saya..jerawat saya tidak lagi kemerah-merahan dan kulit saya dah sekata. Memang berbaloi beli irgasan ni..cepat kecutkan jerawat kat muka.

Ekin


Segala Testimonial yang dipaparkan adalah hak milik Belina shop dan tidak boleh diciplak oleh mana-mana pihak.

Friday, November 27, 2009

Salam Aidil Adha


Khas buat semua kawan-kawan yang disayangi Sya, Hearny,Wai, Eina...dll ;)




Khas buat semua Pengguna Belina di Belinashop




Tuesday, November 17, 2009

komen pengguna sabun belina

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner


Testimonial Cottage Garden Beauty Soap & Basic Skincare Oily


Testimonial Set Percubaan Kulit Berminyak/Jeragat (Charmaine)


Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari, & Old Master


Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari



Testimonial Quiet Moment & Charmaine


Testimonial Saramoon & Old Master



Testimonial Set Percubaan Jerawat


Testimonial Egypt Mini Set : Cerah dalam masa 7 hari, Old Master, English Rose


Testimonial Charmaine


Testimonial Quiet Moment & Charmaine


Testimonial Quiet Moment & Charmaine


Testimonial Old Master & Charmaine






Testimonial Old Master


Testimonial Old Master, Sara Moon , Irgasan

Sunday, November 1, 2009

RAHSIA HURUF PERTAMA NAMA ANDA


Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.

A

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B

Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G

Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H

Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I

Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M

Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N

Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S

Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T

Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai menyesuaikan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W

Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X

Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

Tuesday, October 20, 2009

Jerawat


Jerawat merupakan penyakit kulit yang paling biasa di kalangan golongan muda dan ia biasanya bermula apabila baligh. Tapak pertumbuhan jerawat ialah di muka, belakang badan dan dada. Ia disebabkan oleh perubahan hormon seks. Jerawat biasanya hilang bila dewasa. Jerawat boleh diminimakan dan parutnya boleh dikurangkan dengan penjagaan kulit yang rapi.

Jerawat melibatkan kelenjar sekresi minyak (kelenjar sebum), liang roma dan bahagian hujung folikel rambut. Terdapat penyumbatan pada folikel rambut dan kelenjar sebum oleh sebum (minyak). Bakteria pada penyumbatan itu membiak dan menghasilkan nanah pada jerawat. Bila penyumbatan sebum itu terdapat dibawah kulit, ia dikenali sebagai bintik putih, dan apabila ia mencapai permukaan kulit, ia menjadi gelap dan dikenali sebagai bintik hitam.
Untuk Informasi Lanjut, Sila Klik Sini.....

Punca-punca

* Peningkatan penghasilan hormon lelaki (androgen). Aras hormon ini meningkat pada kedua-dua lelaki dan perempuan semasa baligh.
* Turun -temurun
* Stres
* Alam sekeliling - bekerja di tempat yang berminyak
* Ubat-ubat tertentu, contohnya kortikosteroid
* Makanan - Walaupun tiada bukti yang jelas yang mengatakan bahawa coklat dan makanan-makanan yang lain boleh menyebabkan jerawat, sesetengah orang mendapati bahawa makanan-makanan tertentu boleh mengakibatkan jerawat. Elakkan makanan yang anda dapati boleh menyebabkan jerawat.


Peranan Anda

* Basuh muka and dengan sabun jenis mudah sekurang-kuranya dua kali sehari iaitu pada awal pagi dan sebelum tidur.
* Jangan memicit, menyubit atau mencakar jerawat pada kulit anda.
* Basuh rambut anda lebih kerap.
* Gunakan krim anti jerawat yang menghalang liang dari tersumbat.
* Jika anda menggunakan kosmetik, gunakan yang berasaskan air dan bukannya yang berasaskan minyak.
* Jika jerawat terdapat pada bahagian belakang badan atau dada, gunakan pakaian yang ringan dan tidak ketat.
* Bersenam selalu.
* Elakkkan stres sebaik yang mungkin.
* Amalkan pemakanan yang seimbang dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.
* Elakkan penggunaan minyak rambut.
* Basuh tangan anda dengan kerap dan elak menyentuh muka tanpa sebab.
* Runding dengan seorang doktor jika jerawat tidak menghilang. Jika anda diprekskripsi dengan sebarang ubat, ikut arahan doktor atau pegawai farmasi anda dengan ketat.


Peranan Doktor Anda


* Mensyorkan ubat anti jerawat yang bersesuaian.
* Mempreskripsi antibiotik, jika didapati perlu.
* Mempreskripsi tablet Vitamin B kompleks.
* Mengelakkan pemarutan, jika boleh.
* Mengelakkan timbulnya jerawat-jerawat yang baru
* Merawat kelemumur pada kulit kepala.


Untuk mengelak dari terjadinya parut, jerawat tidak harus disentuh atau dipicit. Kulit haruslah dipelihara supaya sentiasa bersih, senam selalu dan rehat secukupnya.

Sumber : EFarmasi

Set Percubaan Belina
- Set ekonomi kepada pelanggan yang petama kali mencubanya.
- Senanag dibawa semasa pengembaraan.

Flower Fairies Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit jerawat batu bernanah atau muka terlalu berminyak.

Belina Beauty Soap With Irgasan
- Disyorkan untuk kulit berjerawat yang agak sensitif dan kulit berjerawat parah. Mempunyai ubat Irgasan yang boleh membunuh bakteria.

Old Master Beauty Soap
- Disyorkan untuk hadangan pada liang Roma, badan yang berjerawat,mengurangkan bau badan, dan kulit yang gelap di bahagian terlindung (memutihkan ketiak dan sebagainya), daki-daki degil.

Sara Moon Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit berjerawat halus, muka berpasir dan kesat.

Quiet Moment Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit baru pulih dari jerawat dan bekas jerawat. Sesuai untuk kulit muda dan berminyak.

Pesanan & Bayaran

Kedudukan jerawat

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner

DAHI

Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup
dan minum air banyak

HIDUNG

Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin
bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan
sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh
dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU


Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan
dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu
mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang
bermasalah.

PIPI KIRI


Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN

Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)

Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang
sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin
tersingkir dengan lebih baik.

Set Percubaan Belina
- Set ekonomi kepada pelanggan yang petama kali mencubanya.
- Senanag dibawa semasa pengembaraan.

Flower Fairies Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit jerawat batu bernanah atau muka terlalu berminyak.

Belina Beauty Soap With Irgasan
- Disyorkan untuk kulit berjerawat yang agak sensitif dan kulit berjerawat parah. Mempunyai ubat Irgasan yang boleh membunuh bakteria.

Old Master Beauty Soap
- Disyorkan untuk hadangan pada liang Roma, badan yang berjerawat,mengurangkan bau badan, dan kulit yang gelap di bahagian terlindung (memutihkan ketiak dan sebagainya), daki-daki degil.

Sara Moon Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit berjerawat halus, muka berpasir dan kesat.

Quiet Moment Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit baru pulih dari jerawat dan bekas jerawat. Sesuai untuk kulit muda dan berminyak.

Pesanan & Bayaran

Punca Jerawat Bertambah Buruk

Walaupun setiap orang bebeza, jerawat selalunya berpunca daripada kumpulan minyak dan kulit mati dalam liang roma kulit. Ini disebabkan oleh:

Hormon: Punca utama jerawat adalah penghasilan hormon-hormon seks, dikenali sebagai
androgen yang bermula diperingkat akil baligh. Oleh kerana itulah maka majoriti golongan yang menghadapi masalah ini adalah remaja. Hormon-hormonlah yang bertanggungjawab untuk kemunculan jerawat semasa datang haid dan semasa mengandung. Apabila kelenjar sebum dirangsang oleh androgen, ia akan mengeluarkan sebum tambahan. Dalam perjalanannya melalui folikel sehingga ke permukaan, sebum bercampur bersama bakteria kulit biasa dan sel-sel kulit mati yang telah dipunggah dari pelapik folikel. Sementara proses ini adalah normal, kehadiran sebum berlebihan dalam folikel meningkatkan peluang penyumbatan liang roma dan jerawat.

Tekanan: Tekanan tidak menyebabkan jerawat secara langsung tetapi ia menyebabkan pengeluaran hormon, seperti kortisol, yang boleh memburukkan jerawat. Tekanan membawa kepada tahap-tahap hormon yang berbeza. Dengan perubahan hormon, tubuh badan merangsangkan kelenjar-kelenjar minyak kulit untuk membesar, merembeskan lebih minyak yang menyebabkan bintik-bintik putih, bintik-bintik hitam dan jerawat.

Solekan berminyak atau tebal:
Solekan yang tebal akan menutup liang-liang roma dan solekan berminyak pula akan meningkatkan minyak pada kulit, dimana akan memburukkan lagi keadaan jika sedang mengalami masalah kulit berminyak. Kosmetik, terutama pelembap-pelembap tertentu, bedak asas dan pomades mengandungi lanolin, petrolatum, minyak sayuran, butil stearat, lauryl alkohol dan asid oleik.

Perubatan dan steriod-steriod tertentu: Vitamin adalah baik untuk badan anda tetapi lebihan vitamin-vitamin B1, B6 dan B12 boleh menyebabkan jerawat. Vitamin-vitamin ini baik untuk kulit, tetapi elakkan penggunaan berlebihan.

Pemakanan / Diet:
Untuk sesetengah orang, diet yang tinggi dalam karbohidrat tertapis dan gula sebenarnya boleh memburukkan jerawat mereka.

Pembersih penghakis berlebihan: Pembersih yang kasar dan menghakis boleh merosakkan kulit dan menyebarkan jangkitan.

Pemicitan, pencubitan atau pencakaran: Ini sebenarnya akan menyebabkan jangkitan lebih dalam ke dalam kulit dan boleh menyebabkan kesan parut.

Gangguan alam sekeliling:
seperti kelembapan tinggi dan pencemaran. Kelembapan yang tinggi sebenarnya menyebabkan kulit bengkak. Pencemaran sudah pasti adalah satu sebab
utama bagi penyekatan liang roma.

Keturunan: Ahli-ahli keluarga yang juga menghadapi masalah jerawat. Jerawat diwarisi dan
kes-kes teruk dikenali sebagai sista jerawat biasanya berpunca dari keturunan.

Set Percubaan Belina
- Set ekonomi kepada pelanggan yang petama kali mencubanya.
- Senanag dibawa semasa pengembaraan.

Flower Fairies Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit jerawat batu bernanah atau muka terlalu berminyak.

Belina Beauty Soap With Irgasan
- Disyorkan untuk kulit berjerawat yang agak sensitif dan kulit berjerawat parah. Mempunyai ubat Irgasan yang boleh membunuh bakteria.

Old Master Beauty Soap
- Disyorkan untuk hadangan pada liang Roma, badan yang berjerawat,mengurangkan bau badan, dan kulit yang gelap di bahagian terlindung (memutihkan ketiak dan sebagainya), daki-daki degil.

Sara Moon Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit berjerawat halus, muka berpasir dan kesat.

Quiet Moment Beauty Soap
- Disyorkan untuk kulit baru pulih dari jerawat dan bekas jerawat. Sesuai untuk kulit muda dan berminyak.

Pesanan & Bayaran

Tuesday, October 6, 2009

Persoalan Jatuh Talak

1. Bagaimanakah yang dimaksudkan sebagai jatuh talaq?

2. Apakah talaq boleh berlaku dalam keadaan separa sedar? Contohnya ketika dalam keadaan terlalu mengantuk, pening, fikiran merawang dan sebagainya?

3. Adakah melawak untuk hantar pulang (bukan ke rumah ibunya) juga boleh dijadikan sebagai jatuh talaq?


Pendahuluan


Talak adalah satu perbuatan yang dibolehkan di dalam Islam namun ia adalah merupakan perkara yang tidak disukai oleh Allah. Ini kerana talak akan menyebabkan institusi kekeluargaan yang dimetrai selama ini akan rosak dan musnah sejurus sahaja talak dilafazkan.


Walaubagaimanapun, hukum talak akan berubah kepada hukum yang lima berdasarkan keadaan yang berlaku kepada satu-satu kekeluargaan.


Oleh itu pasangan suami isteri perlu berhati-hati dalam setiap tindakan yang dilakukan agar kekeluargaan dapat dijaga dan dapat dipelihara demi masa depan pasangan suami isteri dan anak-anak yang lahir daripada perkongsian hidup suami isteri.


1- Pengertian Talak:


Menurut kitab-kitab feqh, talak diertikan dengan:



وَالطَّلَاقُ فِي عُرْفِ الْفُقَهَاءِ هُوَ : رَفْعُ قَيْدِ النِّكَاحِ فِي الْحَالِ أَوْ الْمَآلِ بِلَفْظٍ مَخْصُوصٍ أَوْ مَا يَقُومُ مَقَامَهُ . وَالْمُرَادُ بِالنِّكَاحِ هُنَا : النِّكَاحُ الصَّحِيحُ خَاصَّةً ، فَلَوْ كَانَ فَاسِدًا لَمْ يَصِحَّ فِيهِ الطَّلَاقُ ، وَلَكِنْ يَكُونُ مُتَارَكَةً أَوْ فَسْخًا

Yang bermaksud:


Merungkaikan ikatan perkahwinan yang sah pada masa dilafazkan talak atau pada masa hadapan dengan menggunakan lafaz yang khusus atau apa sahaja yang menggantikan peranan lafaz talak tersebut.


Kesimpulan yang boleh dibuat daripada pengertian di atas adalah: talak boleh berlaku dengan lafaz talak ataupun isyarat ataupun dengan tulisan yang disertai dengan niat untuk menjatuhkan talak. Oleh itu seandainya seseorang suami berniat untuk menjatuhkan talak kepada isterinya namun suami tersebut tidak melafazkan talak ataupun tidak melakukan sebarang isyarat perbuatan ataupun tidak menuliskan lafaz talak tersebut, maka talak tersebut tidak akan berlaku.


2- Talak hanya berlaku apabila suami sedar akan ucapan talaknya:


Talak tidak akan berlaku melainkan apabila sang suami memang betul-betul sedar dengan tindakan yang diambil olehnya. Oleh itu apabila seseoang suami berada dalam keadaan tidak sedar seperti tidur, gila, pitam ataupun separa sedar seperti berada dalam keadaan mamai ataupun sebagaimana yang dinyatakan di dalam soalan, maka talak tidak akan berlaku.


Namun apabila lafaz talak dinyatakan dengan niat bergurau seperti apabila seseorang suami berkata kepada isterinya:”saya jatuhkan talak satu ke atas kamu” dalam keadaan si suami bergurau, maka talak tetap jatuh dan berlaku sekalipun si suami beniat hanya sekadar satu gurauan. Ini kerana talak merupakan satu perbuatan yang sangat bahaya dan tidak boleh untuk dipandang mudah dan enteng. Rasulullah bersabda yang diriwayatkan oleh Imam Tarmizi dan Ibnu Majah:



ثَلَاثٌ جِدُّهُنَّ جِدٌّ ، وَهَزْلُهُنَّ جِدٌّ النِّكَاحُ وَالطَّلاَقُ وَالرَّجْعَةُ



Yang bermaksud:


Tiga perkara yang apabila seseorang bersungguh-sungguh dalam melakukannya maka natiahnya ialah berlaku apa yang diingininya dan apabila dia bergurau dalam tiga perkara ini, maka dia akan dihukum dengan dijadikan gurauannya sebagai satu kenyataan. Tiga perkara itu adalah perkahwinan, talak dan rujuk daripada talak.


3- Talak dengan menggunakan kalimah lain selain daripada lafaz talak atau cerai:


Apabila seseoang suami menggunakan lafaz-lafaz yang selain daripada lafaz cerai ataupun talak yang boleh dijadikan sebagai kiasan kepada talak, contohnya dengan dia mengatakan ”kamu boleh keluar daripada rumah aku” atau ”hari ini kamu bebas”, maka lafaz seperti ini tidak akan menyebabkan berlakunya talak melainkan apabila si suami berniat untuk menjatuhkan talak ketika dia melafazkan kalimah-kalimah tersebut.


Ini kerana niat untuk menjatuhkan talak adalah syarat untuk berlakunya penceraian apabila lafaz yang digunakan oleh suami adalah lafaz-lafaz yang digunakan oleh masyarakat sebagai kiasan kepada makna talak dan cerai.


Akan tetapi seandainya si suami menggunakan lafaz ”talak” atau ”cerai” maka talak akan tetap berlaku sekalipun si suami tidak bermaksud untuk menjatuhkan talak kepada isterinya. Oleh itu seandainya seseorang suami melafazkan cerai atau talak kepada isterinya dengan niat bergurau, maka talak tersebut akan berlaku lantas isterinya akan tertalak.
http://www.blogger.com/img/blank.gif

Adapun tindakan suami yang bergurau dengan isterinya untuk menghantar isterinya pulang sama ada ke rumah ibu si isteri ataupun ke mana-mana tempat sekalipun, talak tidak akan berlaku melainkan hanya apabila si suami berniat untuk menjatuhkan talak kepada isterinya ketika dia bekata contohnya: ”saya hantar kamu pulang ke rumah”. Ketika itu, talak akan belaku.

Sumber : ulamak.pas.org.my

PERCERAIAN DI DALAM ISLAM


PERCERAIAN DI DALAM ISLAM

....................................................
Firman Allah swt di surah An Nisa' ayat 19,


" Pergaulilah isterimu dengan baik, sekiranya kamu benci kepada mereka, boleh jadi ada yang kamu benci itu Tuhan akan menjadikan kebaikan yang banyak padanya"

Dari Ibnu Umar r.a dari Nabi Muhammad saw beliau bersabda yang bermaksud,



" Perbuatan halal yang dimurkai Allah ialah talak"


Riwayat Abu Daud dan Hakim

Ayat Al-Quran dan Hadis di atas ini dengan jelas memberikan kita penjelasan bahawa perceraian merupakan suatu perkara yang paling dibenci oleh Allah swt. Agama Islam tidak mengalakkan umatnya bercerai berai, kerana ia akan mengakibatkan implikasi yang negatif kepada pasangan itu sendiri, anak-anak, keluarga mahupun masyarakat amnya.

Amanah dan tanggungjawab ini hanya dapat dilaksanakan oleh kedua pasangan suami isteri dengan baik dan sempurna, jika keduanya menjadikan dasar ikatan atau perjanjian yang suci ini dengan bersumberkan iman dan taqwa kepada Allah swt. Selagi kedua pasangan ini menjadikan sumber pegangan mereka berpandukan dengan ajaran Islam, Insya Allah tujuan dan matlamat perkahwinan yang didambakan akan berkekalan hingga ke akhir hayat mereka.

PERCERAIAN BUKAN HURAIAN


PERCERAIAN BUKAN HURAIAN

....................................................

Perceraian bukanlah suatu perkara yang mudah, dan ia tidak pernah dipermudahkan dan digalakkan oleh agama Islam. Islam hanya membenarkan perceraian, jika kedua pasangan suami isteri telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkan bantuan dan nasihat yang diperlukan, sehingga tiada lagi ruang bagi mengatasi permasalahan mereka untuk berdamai.

Jika semua usaha-usaha ini telah mereka laksanakan, namun rumahtangga mereka masih tidak dapat diselamatkan, maka Islam membenarkan pasangan tersebut bercerai. Perceraian merupakan perkara yang halal tetapi paling dibenci oleh Allah swt. Firman Allah di surah Al Baqarah ayat 229 yang bermaksud,


"Rujuklah mereka (isteri-isteri kamu) dengan cara yang ma'ruf atau ceraikanlah mereka dengan cara yang baik"

Begitu juga Islam melarang seorang isteri yang minta diceraikan tanpa ada sebab-sebab yang syar'ie, sebagaimana hadis Rasulullah saw yang bermaksud,

"Dari Sauban r.a bahawa Rasulullah saw bersabda : "Mana-mana perempuan yang meminta cerai daripada suaminya tanpa ada apa-apa keuzuran syar'ie, maka haram ke atasnya bau syurga"

Riwayat : Abu Daud


Perkara di atas ini berlaku juga terhadap suami yang menceraikan isterinya, tanpa ada sebab-sebab atau alasan yang kuat sehingga isteri terasa dizalimi atau menceraikannya dengan cara penganiayaan. Begitu juga haram bagi suami menceraikan isterinya sewaktu sedang haid atau sewaktu isteri dalam keadaan suci tetapi telah dicampurinya.

TALAK

Pengertian Talak

Talak merupakan kalimah bahasa Arab yang bermaksud "menceraikan" atau "melepaskan".Mengikut istilah syara' ia bermaksud, "Melepaskan ikatan pernikahan atau perkahwinan dengan kalimah atau lafaz yang menunjukkan talak atau perceraian".

Jika suami melafazkan kalimah ini ke atas isterinya, maka dengan sendirinya mereka berdua telah terpisah dan isterinya berada dalam keadaan iddah . Jika semasa isteri di dalam iddah kedua pasangan ingin berdamai, mereka boleh rujuk semula tanpa melalui proses pernikahan. Sebagaimana firman Allah swt di surah At Talak ayat 2 yang bermaksud,

"Maka rujuklah mereka dengan cara yang baik atau ceraikanlah mereka dengan cara yang baik pula"


Jenis-jenis Lafaz Talak


Lafaz talak terbahagi kepada dua:

1. Talak Sharih
2. Talak Kinayah.


Talak Sharih membawa maksud "nyata" atau "jelas". iaitu talak yang diucapkan oleh suami kepada isterinya dengan kalimah yang jelas dan terang, lafaz seumpama ini hanya membawa maksud penceraian dan tiada pengertian yang selainnya, seperti kalimah "Talak" atau "Cerai".

Contoh lafaz yang Sharih:

1. Aku ceraikan kau dengan talak satu
2. Aku telah melepaskan (menjatuhkan) talak untuk engkau
3. Hari ini aku ceraikan kau

Jika suami melafazkan talak dengan mengunakan kalimah yang "Sharih" seumpama di atas ini, maka talak dikira jatuh walaupun tanpa niat dan saksi.

Sementara Talak Kinayah pula membawa maksud kalimah yang secara tidak langsung yang mempunyai dua atau lebih pengertiannya. Umpamanya jika suami melafazkan kepada isterinya perkataan:

1. Aku tak nak kau lagi, kau boleh balik ke rumah orang tua kau
2. Pergilah engkau dari sini, ke mana engkau suka
3. Kita berdua sudah tiada apa-apa hubungan lagi

Lafaz-lafaz seumpama ini termasuk dalam kategori Kinayah, jika suami tidak berniat untuk menceraikan isterinya maka talak tidak jatuh, tetapi jika sebaliknya iaitu suami mempunyai niat menceraikan isterinya ketika melafazkan kalimah ini, maka talak dikira jatuh.

Bagi pasangan yang meragui akan lafaz yang telah diucapkan oleh suami, mereka hendaklah menghubungi pihak Mahkamah bagi mendapatkan pengesahannya. Begitu juga bagi pasangan yang ingin merujuk semula, mereka perlulah melaporkan perkara ini ke Mahkamah Syariah bagi mendapatkan nasihat selanjutnya.

Jenis-jenis Talak


Terdapat beberapa jenis talak di dalam perceraian, jenis-jenis talak ini boleh dikategorikan seperti berikut:

1. Talak Raj'ie
2. Talak Battah
3. Talak Bain
4. Menjatuhkan talak tiga sekaligus
5. Talak Sunni
6. Talak Bid'i


1. Talak Raj'ie

Talak Raj'ie membawa maksud talak yang boleh dirujuk semasa isteri di dalam iddah dengan lafaz-lafaz tertentu, iaitu pasangan tidak dikehendaki melalui majlis pernikahan atau ijab dan kabul. Talak yang dilafazkan oleh suami hanya di kira Raj'ie jika ia merupakan talak yang pertama atau talak yang kedua.


2. Talak Battah


Talak Battah adalah talak yang dilafazkan oleh suami kepada isterinya buat selama-lamanya, umpamanya perkataan suami kepada isterinya,

"Aku ceraikan kau buat selama-lamanya"

Menurut pandangan Imam Syafi'e talak seumpama ini hanya jatuh menurut niatnya, jika suami berniat satu maka talak hanya disabitkan satu, tetapi jika dia berniat tiga maka talak dikira jatuh tiga.


3. Talak Bain


Talak Bain ini terbahagi kepada dua bahagian:

1. Talak Bain Kubra
2. Talak Bain Sughra.

Talak Bain Kubra adalah talak yang telah berlaku kepada pasangan tersebut sebanyak tiga kali. Iaitu suami telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali. Pasangan ini tidak boleh rujuk atau bernikah semula buat selama-lamanya, melainkan isteri tersebut menikahi lelaki lain dan mereka hidup sebagai suami isteri yang sah. Jika ditakdirkan isteri ini berpisah atau suaminya yang kedua itu meninggal dunia, maka barulah suami pertamanya berhak menikahi bekas isterinya ini.

Talak Bain Sughra adalah talak yang telah diucapkan oleh suami kurang daripada tiga kali, tetapi pasangan tidak boleh "Rujuk" kembali melainkan dengan pernikahan yang baru, walaupun isterinya di dalam iddah. Sebahagian dari talak Bain Sughra adalah:

1. Talak yang diputuskan oleh Hakam
2. Talak melalui Khulu'
3. Talak yang difasakhkan oleh Hakim

4. Menjatuhkan Talak Tiga Sekaligus

Di zaman Nabi saw dan Abu Bakar ra, talak yang dijatuhkan tiga dalam satu waktu dihukum hanya jatuh sekali sahaja. Tetapi semasa Sayyidina Umar Ibnu Khattab ra menjadi Khalifah, beliau telah menghukumkan jatuh ketiga-tiga talak sekaligus. Keputusan ini dibuat oleh Sayyidina Umar kerana di zamannya ketika itu masyarakat amat mempermudahkan lafaz talak yang dibuat.

Bila berlaku perkara seumpama ini Hakim Mahkamah akan membicarakan kes pasangan yang terbabit dan memutuskan hukum talaknya.

5. Talak Sunni


Talak Sunni adalah talak yang mengikut sunnah Nabi saw, iaitu seorang suami menceraikan isterinya di saat ia telah suci dari haid dan sebelum mereka bersatu, lalu suami melafazkan talak di hadapan dua orang saksi.

6. Talak Bid'i


Talak Bid'i adalah talak yang diucapkan oleh suami ketika isteri dalam keadaan berikut:

1. Talak diucapkan oleh suami sedang isteri uzur (haid).
2. Talak diucapkan oleh suami sedang isteri dalam nifas.
3. Talak diucapkan oleh suami sedang isteri dalam keadaan suci tetapi suami telah bersatu dengannya.

Wednesday, September 9, 2009

Kesihatan oral yang optimum

BAKTERIA berlegar di dalam mulut kita. Selalunya, kita boleh menghapuskan bakteria dengan mengamalkan penjagaan gigi yang baik, seperti memberus gigi setiap hari dan membersihkan gigi dengan flos.

Walaupun begitu, bakteria yang merbahaya boleh berganda dan hilang kawalan sehingga menyebabkan penyakit dental yang lain seperti periodontits, iaitu satu penyakit gusi yang serius.

Terdapat juga kemungkinan bakteria dan keradangan pada mulut kita mempunyai kaitan dengan isu-isu kesihatan yang lain.

Oleh itu, ianya penting untuk mengamalkan penjagaan dental yang baik demi mencapai kesihatan oral yang optimum.

Berikut adalah lima langkah untuk mencapai kesihatan oral yang baik.

1. Lawat doktor gigi anda dengan kerap

*Membuat lawatan ke klinik doktor gigi anda untuk pemeriksaan dan pembersihan gigi secara profesional adalah cara terbaik untuk menghindari masalah dental. Penyakit oral biasanya tidak disedari dan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.

*Hanya doktor gigi yang terlatih dan yang mempunyai kemahiran sahaja yang layak untuk memberi diagnosis dan merawat penyakit oral. Seseorang itu sepatutnya melawat doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan, dan bukannya apabila menderita akibat masalah dental sahaja.

2. Mengamalkan kebersihan oral yang baik

*Gunakan berus gigi yang mempunyai berus yang lembut, terutamanya berus gigi yang mempunyai berus silang pangkah untuk memberus gigi dan lidah sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk menanggalkan plak dan bakteria yang menyebabkan kaviti dan periodontitis (penyakit gusi).

*Anda seharusnya mengamalkan kebersihan gigi dengan flos gigi setiap hari. Jika anda tidak mengamalkannya, anda berisiko kehilangan lebih satu pertiga permukaan gigi anda. Apabila memilih produk penjagaan gigi, pastikan produk ini diiktiraf dan disyorkan. Gunakan ubat gigi berfluorida. Fluorida melindungi gigi daripada reput dan berfungsi untuk semua umur.

3. Amalkan diet pemakanan yang seimbang

*Ia adalah penting untuk memakan makanan yang sihat untuk kesihatan umum dan kesihatan oral. Nutrisi yang datang dari makanan sihat dapat membantu melawan kaviti dan penyakit gusi.

*Makan dengan bijak. Orang dewasa haruslah mengelak daripada snek yang bergula dan berkarbohidrat tinggi. Hadkan waktu bersnek setiap hari. Dengan mengamalkan pemakanan yang kaya fiber seperti buah-buahan dan sayur-sayuran (lima hidangan setiap hari), ia akan membantu penghasilan air liur yang akan membantu mengembalikan mineral permukaan gigi yang mengalami tanda-tanda awal pereputan gigi.

*Elak daripada makan gula secara berlebihan kerana ini adalah salah satu penyebab masalah dental.

*Hadkan pengambilan air berkarbonat. Pengambilan air berkarbonat yang tinggi boleh menyebabkan penghakisan enamel. Minuman ini juga mengandungi kandungan gula yang tinggi padahal pengambilan gula yang dihadkan untuk sehari adalah tidak lebih daripada 50 gram atau 10 sudu kecil sahaja.*

4. Periksa mulut anda dengan kerap

*Tinjau keadaan mulut untuk tanda-tanda penyakit periodontal. Penyakit gusi adalah salah satu sebab orang dewasa menderita akibat pereputan gigi. Tanda-tandanya termasuk:

*Gusi yang merah, berkilat, kembang, sakit atau sensitif

*Berdarah apabila memberus gigi atau sewaktu berflos

*Mulut berbau yang tidak hilang

Juga pantau petanda barah mulut. Tiga petanda yang paling lazim bagi barah mulut adalah di tepi dan bawah lidah dan mulut. Tanda-tandanya adalah:

*Pendarahan di gusi dan gigi yang sukar dijelaskan sebabnya

*Luka terbuka yang tidak sembuh dalam 7 hingga 10 hari

*Kudis merah atau putih

*Kebas atau rasa tidak selesa

*Ketulan kecil yang membesar di kedua belah atau bawah lidah atau di bumbung mulut dan dalam pipi atau atas gusi.

Anda haruslah laporkan petanda-petanda ini pada doktor gigi anda.

5. Jangan merokok atau mengunyah tembakau

*Merokok dan mengunyah tembakau adalah merbahaya bagi kesihatan gigi dan kesihatan umum. Pengunaan tembakau adalah penyebab utama pereputan gigi melalui penyakit gusi dan boleh menuju ke arah masalah yang lebih serius seperti barah oral.

*Tembakau juga boleh menyebabkan penyakit jantung dan pelbagai jenis barah.

*Jika anda menjaga gigi dan gusi serta kerap melawat doktor gigi anda, senyuman anda akan kekal seluruh hayat.

Artikel ini dibawakan oleh Oral-B sempena kempen kesihatan oral 2009.

*Sesetengah daripada maklumat di atas adalah daripada majalah online Dental Health, atau laman web Pertubuhan Pergigian Sedunia:

http://worldental.org

**Pencarian ini didapati daripada laman web Persatuan Pergigian Malaysia:
http://www.mda.org.my

Sunday, September 6, 2009

Happy Birthday Marsya Nur Damia



Marsya Nur Damia lahir 11.33p.m, 1 Ramadhan a.k.a 1 September 2008,3.05kg. Perkembangan Marsya selepas usia 1 tahun :

• Pandai sebut nama sendiri walaupun bunyinya jadi Acha..hahahahah.

• Pandai angkat tangan bila ada iklan Merdeka or ada bendera Malaysia kat T.V..siap cakap Ka..a.k.a Merdeka.

• Pandai salam sesiapa sahaja bila mama cakap salam.

• Pandai buat flying kiss kat sesiapa dia berkenan.

• Bila sebut good girl..mesti dia akan tepuk tangan sambil tersenyum.

• Pandai turun naik katil..adoi anak dara sorang ni memang lasak.

• Suka sangat dengar azan & zikir..mesti dia senyum .

• Suka sangat iklan , tak kisah le iklan ttg apa.

• Suka cakap nak, nak, apar a.k.a lapar, mama nak am..a.k.a mama nak makan.

• Suka tengok Cartoon disney, Fav Barney, mickey mouse & Pocoyo.

• Suka sangat memanjat meja kopi, sofa, meja komputer mama...uhuhuh.

• Suka sangat punggah barang2 mainan dalam box dia..abg tolong kemas..hehehehe.

• Suka ikut gaya ayah time ayah letak minyak rambut..hahahah. lepas tu dia pun gelak.

• Paling suka makan roti Butterscotch, Roti gardenia bakar letak buttercup+gula, ayam percik, ayam panggang asalkan menu ayam dia suka.



• Paling suka bercakap dengan Pooh & the gangs b4 tidur...hahahaha. ntah apa le dia cakap kat Pooh, tiger dll..heheheh.


Twinkle Twinkle Little Star

Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are.
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.
Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!

When the blazing sun is gone,
When there's nothing he shines upon,
Then you show your little light,
Twinkle, twinkle, through the night.
Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!

In the dark blue sky so deep
Through my curtains often peep
For you never close your eyes
’Til the morning sun does rise
Twinkle, twinkle, little star
How I wonder what you are

Twinkle, twinkle, little star
How I wonder what you are


Marsya ada 3 batang gigi je..tapi dah pandai kunyah biskut, makan nasi. Payah sungguh nak bagi susu formula.. Still breastfeeding, Pediasure Coklat pun satu botol 125ml je kot dia minum 1 hari..ok le tu daripada tak nak minum terus..perisa coklat je suka..plain tak suka..bila tanya Marsya tak suka susu lembu eh, mesti geleng2 kepala..hahahah. Paling suka kuih bangkit..suka sgt mandi byk kali..heheh selesa gamaknya. Xkisah mandi air biasa..tak yah air panas suam..ehehhehe..bagus tul dak comel ni. Paling tak suka nestum baby tu..apa kes le dak comel sorang ni..makanan org dewasa gak dia suka makan.

Tag From Cheq-Moon


1. What is the most important things un Ur life?
My Family & Also my new baby "BELINASHOP"

2. What is the last thing that U bought with Ur own money?
* Rice cooker brand "Philips" ~>>> suka design Bunga teratai tu, boleh gitu..hehehe
* Air Purifier Sharp SHP-KC840EW...nak yg ni SHP-KC850EW tapi takde lak..uhuhuh boring je..

Air Purifier Sharp SHP-KC840EW
* NEW HUMIDIFYING AIR PURIFIER WITH THE PLASMACLUSTER ION TECHNOLOGY
* NEW PLASMACLUSTER ION generator
* Antimicrobial HEPA filter
* HEPA Filter: High Efficiency Particulate Air Filter.
* Washable Deodorizing filter
* Pre-filter as rear intake panel
* Long & wide nozzle structure with 20 angle titled airstream for better air distribution
* 5 steps house dust monitor, 3 ateps humidity monitor
* High Density clean ion shower function


3. Where do U wish to get married?

* X pernah terfikir pun..dah selamat pun..dah ada 2 cahaya mata Mukhriz Danial & Marsya Nur Damia

4. How old do U think U will be permanently owned by Ur love?
Sehingga ke akhir hayat..insyaallah

5. R U in love?
Of Course i'm in L.o.V.e with my beloved husband & Childrens.

6. Where was the last restaurant U had dinner?

Restoran Resepi Bonda..My best friends nye ni..hehehehe

7. Name the latest book that U bought?
Latest book takde ... Latest Magazine ada la..ok le tu kan daripada takde.. Rapi, Mingguan Wanita & Seri dewi & Keluarga, Saji & Rasa. Novel & Cleo ...dah lama ku tinggalkan..heehhehe.. Last novel baca pun Lagenda Anak Setan kot.. 10 tahun lepas. Lesap dah novel tu..org pinjam tak reti nak pulang..pastu kata kena rembat...uhuh dah le sentimental value org bg tu..start tu malas dah nak beli novel..hahahahaha. Leh gitu

8. What is Ur name?
A.Z.U.R.A .

9. Do U prefer Ur Father or Mother?
Both of them..takde dedua..mana de aku ni..uhuhuh. Bersyukur sgt dapat lihat dunia nan indah ini.

10. Name a person that U really wish to met in real life for the 1st time?
* Teringin sangat kalau atuk dapat muncul kembali..xkan mungkin uwaa sedih sgt..sebab mamat sengal tak guna tu le aku takleh p ziarah buat kali terakhir arwah atok aku meninggal kat Taiping, Perak...Apa sebab aku geram giler kat mamat sengal tu.."Biarlah Rahsia"..al fatihah & amin

11. Christina or Britney?
Hidden Fantasy Parfum Boleh gitu..hehehe

12. Do U do Ur own laundry?
Everyday.that was my job After get married..hehehehe. Wishlist nak dryer leh..hahahahaha.

13. The most exciting place U want to go?
New Zealand nak tengok kat ne Belina soap dibuat..ok tak? kawan-kawan?

14. Camera or MP3 or HP?
N78, Sony N1,MP3 Samsung ...+ Streamyx takde streamyx tak gerak le Belinashop tu...

15. Point out 5 things about the person who tagged U?
* Kawan baik dari sek menengah.. simpan kisah suka duka aku..
* Ada 2 anak comel.. Aqis & AdiF
* kawan lain2 yang nak jawab tag ni pun ok...hehehe

16. 3 things U say too often?

* Bismillahiramanirahim,
” Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihan-Mu yang Maha Agong dan kemurahan-Mu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepada-Mu perlindungan dari syaitan yang direjam, daripada konconya, tenteranya dan penolongnya. Aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepada-Mu. Amin” ~ :: Dah terbiasa setiap kali buat apa-apa mesti sebut "Bismillahiramanirahim". ::~
* Selamat Malam Mukhriz...hehehehhe. Pastu Mukhriz pun jawab Selamat Malam mama..
* Apa yang penting "KERJASAMA"...hehehe adoi..lastly aku gak yg kena kemas brg mainan budak2 ni sorang..hahahahah.

17. Book I've read recently?

* Majalah Seri dewi & Keluarga, Rapi, Mingguan wanita...ok le tu.kan.. Zaman novel & Cleo lama dah ku tinggalkan..pasal aku bukan remaja lagi..hahahahha. . Novel terakhir baca 10 thn lepas kot..hehehe Lagenda budak setan.. Sape rembat..tak reti nak pulang..kurang asam sungguh ..dah le de sentimental Value..

18. 4 songs I could listened to over and over again?

* Sixpence None The Richer - Kiss Me Lyrics
* Dido - White Flag
* Aizat- Fikirlah
* Ella - Puisi Hamba


19. 3 things I learned last year?
* Bersalin pada 1 Ramadhan..indahnya..Bertuah rasanya...ramai org suka bila bersalin syawal..aku lak suka bulan ramadhan..pasal best takleh p bazaar ramadhan, tidak aku belasah semua nak beli time pusing-pusing kat Bazaar ramadhan Bandar Baru Uda ni,pastu tahun ni ganti pose 1 bulan..syukur alhamdulillah habis dah ganti..

* Berpantang dalam bulan syawal..tension sebab kena p raya gak..nasib baik le tak kena bentan. uhuhuhhu.

* Berbaik dengan orang berpada-pada, rambut sama hitam..hati lain-lain. Lain yang kita cakap..lain yang dia sampaikan..takpe..Allah maha mengetahui setiap perlakuan hamba-Nya.


20. 8 People to Tag?

Alamak 8 ke... 1 je boleh tak..hahaha kawan-kawanku dah ramai dah kena tag
* Hearny

Monday, August 31, 2009

“1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”



Pengistiharan Kemerdekaan
Apabila tarikh Kemerdekaan telah ditentukan, Tunku telah mengarah Jabatan Kerja Raya untuk membina sebuah stadium terbuka yang akan dijadikan tempat pengistiharan Kemerdekaan. Tunku memilih sendiri lokasinya, di sebuah bukit yang rendah berdekatan Jalan Birch dan stadium itu dinamakan 'Stadium Merdeka'.

Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.

7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalifon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.

9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.

Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk dan mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.

Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.

Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.

Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!


Stadium Merdeka



Bendera Malaysia buat pertama kali di naikkan pada 31 Ogos 1957

Malaysia oh tanah airku!

Malaysia oh tanah airku
Tanah tempat tumpah darahku
Negeri elok amat kucinta
Yang kupuja sepanjang masa

Sawahmu terbentang meluas
Tumbuh-tumbuhan hijau merendang
Bukitmu lurusnya terbentang
Tak jemu mataku memandang

Sungguh indah di Malaysia
Negeri yang kaya raya
Tempat pusat berniaga
Terkenal di seluruh dunia

Malaysia negeriku Malaysia
Pusaka tinggalan moyangku
Tetap sentosa hidup merdeka
Malaysia tanah airku



Allahyarham Mohamed Hamzah, pencipta bendera Malaysia yang kini dikenali sebagai Jalur Gemilang. Bendera Malaysia dicipta pada 1947.

Hari Kemerdekaan Malaysia ke 52




Logo berbentuk nombor satu dan berlatarbelakangkan Jalur Gemilang serta tulisan Malaysia ini dinamakan 1 Malaysia. Logo 1 Malaysia melambangkan visi negara iaitu untuk mewujudkan satu masyarakat yang berpadu dan mempunyai semangat cintakan negara berpandukan Perlembagaan Negara dan Rukun Negara.

Ia juga mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.

Satu Malaysia

Berdiri, Teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat, Rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan, Mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan, Kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Satu Malaysia untuk semua





Menilai Diri Di Bulan Kemerdekaan

Bulan ini bulan kemerdekaan. Sambutannya sudah mula di canang di seluruh negara. Pelbagai bakal program diadakan bagi mengisi bulan penuh makna ini. Mengibarkan bendera hinggalah ke perarakan, kemeriahannya jelas dirasakan.

Namun, apakah sambutan kemerdekaan ini cukup sekadar berpesta sebegini? Apakah erti kemerdekaan ini benar-benar sudah dihayati?

Erti kemerdekaan bagi golongan yang pernah dijajah amatlah tinggi. Menggenggam kemerdekaan ibarat bulan jatuh ke riba.

Jerit-perih pemimpin terdahulu mencapai kemerdekaan sangat dihargai. Kepayahan YM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, berulang-alik ke London, merundingkan kemerdekaan akhirnya terbalas dengan jaminan kemerdekaan oleh Kerajaan British. Bukan Tunku sahaja, tetapi di belakang beliau, beratus-ratus orang yang lain harus mendapat pujian di atas usaha membebaskan Tanah Melayu dari belenggu penjajahan.

Sayangnya kini, erti kemerdekaan sebenar kian luput. Bukan sahaja golongan �muda� tidak jelas kefahaman mereka tentang erti kemerdekaan tetapi terdapat juga golongan �tua� yang seakan lupa apakah makna kemerdekaan sebenar. Kemewahan dan kesenangan yang diperoleh kini melekakan kita akan hakikat kemerdekaan yang kita kecapi.

Tanyalah kepada golongan muda kini, apakah makna kemerdekaan kepada mereka. Pasti jawapannya longgar dan hanya sekadar meniru apa orang lain kata. Ini membuktikan bahawa penghayatan kemerdekaan masa kini hanya sekadar melepaskan batuk di tangga.
Erti kemerdekaan kini tentulah tidak sama dengan zaman penjajahan dahulu. Ketika itu, kemerdekaan bermaksud membebaskan diri dari penjajahan. Apa yang mereka tuntut adalah agar Tanah Melayu itu diperintah oleh orang Melayu sendiri. Menyedari hakikat bahawa Tanah Melayu bukan sekadar dihuni oleh orang Melayu maka satu kerjasama antara orang Melayu, Cina dan India diadakan. Perjuangan sebagai satu pakatan ini lebih kukuh dan pastinya suara mereka lebih lantang dan berani.

Di dalam dunia serba moden kini, erti kemerdekaan pastinya berbeza. Jika dahulu mereka inginkan kebebasan, tetapi kini, tugas kita adalah untuk mengisi kemerdekaan tersebut.
Penulis berpendapat bahawa pengisian secara fizikal memang telah berjaya dilakukan. Apa yang tidak ada di Malaysia kini? Hampir semua yang dimiliki oleh bangsa maju telah ada di negara kita. Walaupun mungkin berbeza kualiti dan kuantitinya, namun kita sudah pun memiliki kemudahan setanding negara maju. Malahan, kita berpeluang pula untuk pergi ke negara-negara tersebut, melihat dan mempelajari teknologi mereka untuk diaplikasikan di negara ini.

Oleh itu, pengisian fizikal bukan lagi satu persoalan penting. Apa yang lebih penting adalah pengisian kerohanian di dalam kemerdekaan sebagai asas kemajuan negara. Asas ini kian pudar dan luntur dari hari ke hari. Usaha pengukuhan asas ini memang ada tetapi usaha itu agak longgar dan tidak konsisten.

Sering orang berkata bahawa �bangunan semakin tinggi tetapi nilai diri semakin rendah�. Lihat sahaja di sekeliling anda. Di mana-mana sahaja sampah dibuang merata-rata, golongan muda tidak menghormati golongan tua, dinding bangunan diconteng dengan kata-kata nista dan bermacam lagi.

Itu baru sedikit. Bagaimana dengan anak-anak yang didera keluarga sendiri, kes ketagihan dadah dan AIDS yang semakin meningkat, pembunuhan berlaku hampir setiap minit, gejala rasuah dan beribu-ribu masalah yang tidak terdaya ditulis di sini.

Apakah ini merdeka namanya? Jika inilah habuan yang diperoleh dari kemerdekaan yang ingin dicapai oleh pemimpin terdahulu, pasti pemimpin-pemimpin itu akan berasa begitu sedih. Mungkin inilah harga yang perlu dibayar dari pembangunan yang kita inginkan.

Penulis bukan anti pembangunan tetapi percaya bahawa satu masyarakat timur yang kaya dengan nilai-nilainya pasti dapat membangun mengikut acuannya yang tersendiri.

Oleh itu, sempena bulan kemerdekaan ini, eloklah kita berhenti sejenak dan menilai diri kembali. Tanyakan kepada diri sendiri, adakah kebebasan yang aku peroleh ini sudah diisi dengan sebaik mungkin? Jika jawapannya tidak, maka mulalah memperbaiki diri.

Pertama sekali, syukurilah nikmat kebebasan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. Di dalam ayat 7, Surah Ibrahim, Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud, �Dan (ingatlah) tatkala Tuhan kamu memberitahu: �Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras�.

Kemerdekaan merupakan satu nikmat dan anugerah Allah s.w.t. yang paling berharga, malahan bukan semua orang dapat memilikinya. Oleh itu, kemerdekaan sentiasa ditagih. Jadi, syukurilah nikmat kebebasan yang kita miliki ini.

Perkara kedua adalah untuk mengisi kemerdekaan. Kebebasan yang diperoleh ini perlulah diisi dengan input-input yang akan membina insan merdeka bukan sahaja fizikalnya tetapi yang lebih penting adalah merdeka mindanya.

Perkara yang paling utama adalah menjadikan rakyat Malaysia sebagai individu-individu mulia yang berpegang kuat kepada nilai hidupnya.

Hasrat ini boleh dicapai dengan menekankan kepada aspek pendidikan insan yang berterusan. Kemerdekaan yang kita peroleh ini sebenarnya membuka ruang yang seluas-luasnya untuk pengembangan ilmu di dalam pelbagai bidang.

Ilmu yang dipelajari juga boleh digunakan untuk membina kekuatan ekonomi sesebuah negara. Pada masa kini, jika sesebuah negara itu lemah ekonominya, maka negara tersebut bakal menjadi mangsa penjajahan yang paling rapuh.

Lihat sahaja kepada negara-negara Islam di dunia kini. Akibat kedudukan ekonomi mereka yang lemah, mereka begitu mudah dikotak-katikkan dan suara mereka diabaikan. Inilah penjajahan bentuk baru dalam dunia yang serba mencabar ini.

Selain ekonomi, kepintaran dalam bidang sains dan teknologi juga perlu dikuasai. Kemahiran yang tinggi dalam bidang ini merupakan satu senjata penting bagi menjamin kedaulatan sesebuah negara.

Akhir sekali, fahamilah erti kemerdekaan yang sebenarnya. Hayatilah perjuangan pemimpin lalu dan dengan itu kita akan dapat mengecap kenikmatan kemerdekaan yang kita miliki ini. Di samping itu, binalah perwatakan diri yang mulia sebagai salah seorang rakyat di sebuah negara merdeka. Kemerdekaan ini kemerdekaan kita, jangan sampai dirampas lagi.

***Setiap tahun kita menyambut hari kemerdekaan negara kita yang tercinta. Tapi adakah kita betul-betul faham erti kemerdekaan sebenar? Orang laung merdeka! merdeka! merdeka!..kita pun laungkan. Jika dahulu, Kemerdekaan adalah bebas dari penjajahan dan kita yang mentadbir negara kita tanpa campur tangan orang luar. Tapi kini konteks Kemerdekaan lagi meluas, bebas dari penjajahan minda dan cara hidup kita yang terikut-ikut budaya luar. Zaman sekarang cukup mencabar, sekiranya kita lalai dan leka, generasi kita akan lupa asal usul, budaya , adat resam dan erti kemerdekaan negara kita. Semangat nasionalisme & patriotik perlu dipupuk dari kecil lagi.

Belinashop

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DUIT TABUNG

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India