DUIT TABUNG

Kedai Saya

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner

Tuesday, December 22, 2009

10 TIPS Hindari Stress

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,tonerSumber : Rapi ~:: Mei 2004 ::~


Cara efektif apabila berdepan dengan stress

- Berfikiran positif dan menganggap kerja bukan segala-galanya.
- Kerja bukan sesuatu yang menjadikan anda tidak tenteram, cepat marah, atau mudah tersinggung. Senaman paling efektif untuk tubuh dan minda.

1. Luah Perasaan

Jika anda berada dalam keadaan kritikal, carilah teman atau ahli keluarga yang anda percayai, luahkan segala masalah. Kadangkala seseorang mampu memberi pandangan secara relevan yang boleh menenangkan anda.

2. Fahami Bahasa Tubuh

Apabila anda merasakan berlaku kekejangan otot, anda sepatutnya faham reaksi ini. Ini menandakan tubuh sedang memberi isyarat bahawa ia berada didalam keadaan yang kurang stabil.

3. Berehat

Luangkan sedikit masa dalam kesibukan harian anda untuk merehatkan badan dan minda anda.

4. Tidur Nyenyak

Satu cara terbaik untuk merehatkan otak setelah seharian bekerja keras. Seorang dewasa sekurang-kurang perlu memperuntukkan tujuh jam dalam sehari untuk tidur.

5. Seimbangkan antara kerjaya dan sosial

Bijak membuat keseimbangan mampu mengusir stress anda.

6. Beriadah

Melakukan aktiviti kegemaran dengan bersukan, melancong, dan mendengar muzik.

7. Belajar Bertenang

Alternatif paling mudah, cari keseronokan yang membuatkan anda boleh terlupa dengan bebanan kerja.

8. Jangan Bersendirian

Apabila anda bosan, telefonlah kawan lama, ceriakan kembali memori anda.

9. Lakukan Sesuatu Yang Berbeza

Menonton wayang , keluar membeli-belah.

10. kongsi Tanggungjawab Keluarga

Bijak mengendalikan urusan keluarga, membuatkan anda perlu pandai mengutamakan apa yang perlu dilakukan dalam rutin harian keluarga anda. Tambah pula bagi yang sudah bekeluarga. Ajar anak membuat perkara mudah seperti menukar pakaian sekolah, mengumpul baju kotor atau mengemas tempat tidur. Rutin ini akan membantu anda untuk saling berkongsi tanggungjawab.

0 comments:

Post a Comment

Belinashop

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DUIT TABUNG

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India