Bahan
a250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung kastad.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara...
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.
Sekali adun boleh dapat 130 biji, banyak tu..kat rumah ni takde sape suka makan...mama suka membuat je..makannya memang payah..heheehhe. Orang kata leceh buat sarang semut ni..tapi mama suka sangat..pasal suka tengok time tekan masuk dalam paper cup..cantik je ada bentuk ..heheheheh. Mama start buat dalam pukul 6.30 a.m - 8.30a.m siap bakar & masuk bekas untuk Cik Yang & Family bawa balik K.L.
3 jenis biskut mama bagi ~ Sarang Semut, Almond London, Semperit pandan. Harap-harap mereka suka..hehehehheh.
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara...
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakat dalam oven dgn suhu 180 C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.
Esok mama nak cuba pula resepi kak hanieliza..beza cuma tepung kastad tukar dengan tepung jagung. Kalau nak buat pun time Mukhriz Danial tidur..kalau tidak..jawapannya dia merengek suruh layan dia...uhuhuhuhu.
1 comments:
Post a Comment