200gm minyak sapi (Ghee Blend)
200gm gula caster (I used 160gm only)
400gm tepung suji/semolina
50gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh serbuk buah pelaga (Omited)
Cara2:
1. Putar minyak sapi dan gula caster hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
2. Masukkan tepung suji dan tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Bentukkan bulat2 dan leperkan. Susun dalam acuan pembakar yg dilapik dgn grease proof
paper dan bakar suhu 160 deg cel selama 20 minit.
Resepi ni pun sedap..tapi adunan terlalu lembik..mama guna sudu sukatan 1/2 tbsp tu..heheehhehe. Jadi le leper-leper mcm tu..kira okle..sedap ranggup je..heheheheh. Ni antara biskut terawal mama buat..proses pemanasan badan... heheheehheeh. Mula-mula buat yang simple..lepas ni baru buat yang best-best.
Tunggu next biskut untuk dicuba. Macam-macam resepi mama dah print..dok listed je..mana yang tak nak mama reject untuk buat time tak raya pun ok gak..buat kudap-kudapan time bosan-bosan tengok tv.
1 comments:
sis mcm mna rupa serbuk buah pelaga tu erkk??
Post a Comment