130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko }ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }- Mama tak letak..pasal ramai tak gemar
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla
chocolate chips
Cara
Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit., masukkan chocolate chips dan gaul sehingga sebati hingga sebati .
Gunakan sudu dan letak adonan diatas dulang pembakar yang sudah disapu butter, biarkan dia membukit sedikit, jangan di tekan leper, biskut itu akan menjadi leper sedikit bila ia dibakar.. Bakar dengan suhu 170 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.
~>>mama tambah serbuk badam,badam cincang & cornflakes.
Favourite mama & hubby..hehehehe tapi modal tu takleh tahan..heehehhe. Tapi disebabkan suka..bedal jelah membuatnya..Best makan biskut ni..nak-nak time dok lepak tengok tv..ala-ala chipmore..tapi ni kaya dgn badam & cornflakes..hehehehehe.
Time tak raya pun mama buat untuk makan-makan..itupun kalau stok butter banyak dalam peti sejuk tu.. Kalau tidak..malas betul nak membeli butter kat kedai..hehehehe. Mesti terjebak beli barang-barang lain yang tak berkaitan..ada lak kena warning dengan boss. hehehehehe.
Manalah geng mama ni, senyap je dia..dok bakar biskut ke Wai? sepi tanpa berita ni. Moh le start buat project biskut ni Wai.
1 comments:
Zura,jemputlah datang rumah akak. E-mail add; intansabreena@yahoo.com
Post a Comment