Cool Slideshows |
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
* 5 keping tempe
* 1 cawan tepung beras
* 3 ulas bawang putih*
* 1 camca teh ketumbar biji*
* 1/2 camca teh jintan kasar dan 1/2 camca teh jintan halus*
* 10 biji lada hitam*(*ditumbuk atau dikisar halus)
* 1/2 camca teh air kapur
* 1/2 camca teh serbuk kunyit
Cara-cara
1. Tempe dipotong nipis secara menyerong dari atas ke bawah. Ketepikan.
2. Satukan tepung beras, bahan2 dikisar, air kapur, serbuk kunyit dan garam/gula (sedikit dahulu) dalam satu bekas.
3. Tuang air sedikit dahulu (anggaran 1/4 cawan). Kacau hingga sebati dan tambah air sedikit lagi sambil dikacau hingga adunan tidak terlalu pekat atau cair (seperti tepung utk menggoreng pisang). Ketepikan sebentar.
4. Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng terendam. Bila minyak panas, celup tempe tadi dalam adunan tepung dan goreng. Jgn letak terlalu banyak tempe dalam satu kuali. Goreng pada api sederhana hingga tempe kuning keemasan. Angkat dan toskan. Bolehlah dihidang bersama sambal kicap.
** Mama tambah garam sedikit dan pewarna kuning..nampak cantik bila dah digoreng, kalau dah guna serbuk kunyit ..tak letak pewarna kuning pun tak pe..ikut citarasa memasing. Dulu selalu beli tempe goreng tepung ni dekat area HOLIDAY PLAZA, Time pregnant dedulu la...kuat makan time tu.. RM2 makan sorang....hhehehehehe
SAMBAL KICAP
SUMBER : Mak Ngah
Bahan :
Cili padi
Bawang putih
Ikan bilis
Kicap Manis (Cap Kipas Udang)
Cara :
1.Masukkan cili padi, bawang putih dan ikan bilis dalam lesung batu, tumbuk hingga lumat. Kalau malas sangat kisar dalam pengkisar pun boleh.
2. Masukkan kicap manis dan gaul rata. Masukkan jus limau kasturi jika suka. Kacau rata.
3. Siap untuk dimakan bersama tempe.
4.Tuang dalam bekas dan bolehlah dihidangkan bersama tempe tadi. Sambal kicap ini memang pedas (bergantung pada cili padi masing2), kalau tak tahan pedas...kurangkan cili padi.
0 comments:
Post a Comment