Cool Slideshows |
Bahan :
Bahan (A)
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering
Air secukupnya
Bahan (B)
Ayam
Sotong
Udang
Sawi
putik jagung muda
Lobak Merah
Bahan (C)
Kicap pekat
sos tiram
Garam secukup rasa
Lada hitam (kalau suka, mama tak letak pasal hubby tak suka)
Tepung jagung (pekatkan kuah)
Cara :
1. Tumis Bahan (A) sehingga naik bau. Masukkan air, kalau suka boleh masukkan stok daging.
2. Masukkan bahan (B), ayam, sotong, udang. Setelah itu masukkan sayur-sayuran yang kita suka. (ikut stok dalam peti sejuk je...hehehehe..malas nak p beli yang lain2 tu)
3. Akhir sekali masukkan kicap pekat,garam secukup rasa dan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4. Siap untuk dihidang.
Disebabkan hari ini banyak urusan diluar..jadi mama masak mee hailam je pepagi ni. 2.00ptg Mukhriz seperti biasa p Klinik timbang berat.. tu yang masak paling ringkas yang boleh..hehehehhe
Time anak dara..mama rajin ,masak mee hailam...request by aunty Mukhriz..hehehehhe..mama ni sebenarnya tak pandai memasak langsung time anak dara..asal nak makan request kat mak tak pun kat wan..Tapi disebabkan Mee Hailam ni favourite mama..tu yang dok perati Mak Lang masak...balik test buat..hehehehhe.
Bagi tekak mama sedap je...hehehehe..kalau kat restoran..mama ni cerewet teramat tu yang hubby cakap..hehehehe..dah tu dah memang tak sedap takkan nak kata sedap.hehehehe. Tu yang dok selalunya masak sendiri jarang nak makan kat mana2. Kalau dah memang confirm sedap..tempat tu je la mama pergi..takde test2 tempat lain..terukkan kan.. Nasib baikla hubby jenis tak kisah..hehehehe..Cuma dia selalu cakap..jangan makan pelik2 nanti awak tak makan..hehehehehe.
0 comments:
Post a Comment