Bahan-bahan
500gm tepung pau blue key
1 sudu teh yis segera mauripan atau 15 gm yis segar
100 gm gula
50gm shortening atau 1/4 cawan minyak jagung
1 ¼ cawan air
Cara-cara
1. Gaul tepung blue-key bersama yis segera dan gula yg telah dilarutkan di dalam air.
2. Masukkan kesemua ramuan doh ke dalam mangkuk, kemudian uli doh dengan tangan (10 – 15 minit) sehingga doh licin dan tak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada 40gm setiap satu dan bulatkan. Rehatkan doh selama 10 minit.
4. Leperkan doh dan bubuh inti di bahagian tengah doh. Bungkus inti dan bentukkan spt yg diingini. Kemudian letakkan doh di atas sehelai kertas minyak yg telah dipotong empat segi.
5. Tutup doh dgn sehelai plastik yg bersih dan perap selama 35-40 minit atau sehingga naik.
6. Letak doh di atas rak kukus yg telah dilapik dgn sehelai kain yg lembap dan kukus selama 15 minit pd suhu yg tinggi.
Teruja lihat pau yang ada di dalam forum cari, mama p beli tepung pau & inti kacang kat Bakery..Tetiba teringat nak buat..apa lagi kayuh laju la mama..dok dapur..tengah exam heeheheheheh..Mukhriz pun sama nak tolong..hahahaahhaaha. Siap kukus mama bagi kat ayah Mukhriz..dia tanya beli punya ke..mama cakap mama buat..hehehe macam tak caya je dia.
Cool Slideshows |
Banyak juga mama buat, 7 biji hantar rumah mak wan Mukhriz..on d way ada hal..singgah kejap..Mak wan Mukhriz pun tanya beli ke..mama cakap..tak mama buat..dia cakap tipu la..macam pau kita makan hari tu je "PAU PESTA" & "PAU TANJUNG" . Cian tok wan tak dpt rasa..Soknya mama hantar lagi kat Tok Wan..
Mukhriz Danial pun suka..1 biji habis dia makan..ehhh lupa lak nak bgtau..mama buat inti kaya & kacang merah. Meh la cuba..Insyaallah menjadi..sedap sangat..cam tak caya..berjaya membuatnya
0 comments:
Post a Comment