Cool Slideshows |
Bahan :
500 gm hor fun | boleh gantikan dengan kuay teow
300 gm udang sederhana | dibuang kulit
300 ml air rebusan ayam
250 gm isi ikan | dihiris nipis
200 gm dada ayam |dihiris nipis
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak masak
2 sudu teh kicap cair
2 biji cili merah
4 tangkai cgoi sum | kubis bunga
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
3 ulas bawang putih |dicincang halus
1 sudu teh tepung jagung + 60 ml air | bahan pemekat
Cara :
1. Goreng hor fun sebentar bersama kicap pekat. Angkat dan ketepikan
2. Panasakan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan air rebusan ayam, biar hingga mendidih.
4. Masukkan daging ayam, udang, choi sum dan ikan. Tambah garam dan serbuk lada sulah dan kicap cair. Kacau rata.
Makan panas-panas sedap la Hor Fun..kalau dah sejuk.tak best..kuey teow mama guna ni ..agak lembik..tu yang tak best..takpe test percubaan...hheeheeheheh..Mukhriz leh makan ni..pasal tak pedas pun..sedangkan nasi goreng,mee goreng leh dia telan..inikan Hor fun..
0 comments:
Post a Comment