Tuesday, January 30, 2007
Zat seimbang menggalakkan perkembangan anak
10:41 AM
Unknown
No comments
Usia anak dari 0-5 tahun adalah saat paling penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan otak. Semua ini banyak bergantung kepada usaha anda untuk memastikan mereka mendapat zat makanan yang seimbang.
Karborhidrat
Fungsi : Membekalkan 50% tenaga kepada tubuh.
Sumber : Bijirin (nasi,gandum,oat), buah-buahan, susu, produk tenusu.
Protein
Fungsi : Sebagai sumber tenaga, membina otak rangka, menghasilkan sel baru, membina hormon,enzim dan pertahanan tubuh.
Sumber : Susu, bijirin, daging, ikan, telur, tempe dan kacang.
Lemak
Fungsi : Membekalkan tenaga dengan nilai kalori dua kali ganda daripada karbohidrat. Membantu penyerapan vitamin A, D, E dan K seseorang.
Sumber : Minyak makan, daging, susu, produk tenusu, ikan kod.
Vitamin A
Fungsi : Sangat berguna untuk penglihatan, antioksida dan perkembangan sel tubuh.
Sumber : Ikan, ayam, daging dan sayur-sayuran.
Vitamin B
Fungsi : Menggalakkan metabolisme dalam tubuh. Kekurangan vitamin B membuat proses perkembangan fizikal anak agak lambat dan kulit bersisik.
Sumber : Kekacang, susu, sumber tenusu, daging, hati, telur dan bijirin.
Vitamin C
Fungsi : Menguatkan sistem pertahanan tubuh anak. Kekurangan vitamin C akan mengakibatkan gusi berdarah, mudah dijangkiti penyakit dan kulit tidak sihat.
Sumber : Buah-buahan dan sayur-sayuran.
Vitamin E
Fungsi : Sebagai anti oksidan dan merangsang pembentukan sistem pertahanan serta menjamin kesihatan kulit.
Sumber : Minyak sayuran, buah-buahan dan daging.
Vitamin K
Fungsi : Membantu dalam proses pembekuan darah.
Sumber : Sayur-sayuran berdaun hijau, kacang soya, hati dan telur.
Zat besi
Fungsi : Membantu tindak balas metabolik dan penghasilan sel darah merah. Kekurangannya akan menyebabkan anemia.
Sumber : Hati, kerang, ikan bilis.
Kalsium
Fungsi : Menyumbang kepada pertumbuhan tulang serta gigi. Ia berfungsi atau membantu sel tubuh berfungsi dan kerja-kerja saraf.
Sumber : Susu, produk tenusu dan kekacang.
Zink
Fungsi : Menyokong sistem imun dalam badan. Kekurangan zink boleh menjejaskan pertumbuhan mental dan fizikal anak, hiperaktif dan luka lambat sembuh.
Sumber : Daging dan makanan laut. Kupang mengandungi zink yang tinggi.
Air dan serat
Fungsi : Membolehkan semua sel dan organ berfungsi dengan baik dan mengelak masalah sembelit.
Sumber : Air, buah-buahan berair dan sayur-sayuran.
0 comments:
Post a Comment