Wednesday, January 31, 2007
Roti Canai
9:18 PM
Unknown
No comments
Sumber : ***niceghost recipe***
sukatan :
Tepung n air ratio nya ialah 3 : 1 or 1.5
3 cawan tepung, air nya ialah 1 or 1.5 cawan
1 sudu besar Marjerin
Garam secukup rasa (biler rasa air nya dah cukup masin)
2 sudu besar Susu pekat manis
1 sudu besar Minyak masak
Cara :
1. Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dengan tepung (uli cara manual) tapi campur semua kalau pakai mesin.
3. Campur minyak masak.
4. Campur marjerin.
*~Selepas dough telah siap di buat.
*~Tinggalkan dan tutup dgn kain yg lembab 30 minit.
*~Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu.
*~Dan saluti dgn marjarin utk mengelakkan ia dari melekat.
*~Tinggalkan selama 2 jam.
** Memang confirm jadi...best sungguh..thanks kat niceghost. Guna tepung gandum cap sauh (vitamin enriched high protein wheat flour).. jumpa kat Jaya Jusco, tempat lain tak perasan lak ada ke dak. Hubby cakap dah macam kat kedai..hehehehe..bestnya ada org cakap mcm tu..makin semangat nak mencuba yang lain.
ROTI CANAI MAMAK
Sumber : ~Normasri~ *Cantik mcm kat kedai*
Bahan-bahan:
3 cawan tepung
225 ml air
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
Cara membuat:
1. Campurkan air, susu, garam dan telur.
2. Masukkan ke dlm tepung kemudian uli selama 25 min atau sehingga licin.
3. Bulat-bulat sehingga habis kemudian sapu dgn marjerin.
4. Simpan dlm bekas tertutup di dlm peti ais sekurang2nya 8 jam.
5. Tebar dan goreng dengan sedikit minyak.
0 comments:
Post a Comment