Wednesday, January 31, 2007
AyaM GoRenG HaLiA
8:54 AM
Unknown
No comments
Sumber : Santapan Malaysia Terkini ~* Chef Abu Khairi *~
Bahan-bahan :
6 ketul Ayam (digoreng separuh masak)
1 cawan Minyak masak
2 ulas Bawang kecil (dikisar)
2 ulas Bawang putih (dikisar)
2 cm Halia (dihiris nipis)
1 biji Lada benggala hijau (dipotong dadu besar)
1 biji Lada benggala merah (dipotong dadu besar)
1 sudu teh Minyak bijan
Sos tiram
Garam
Gula
Cara :
1. Tumiskan bawang kecil, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sos tiram. Biarkan beberapa minit.
3. Selepas itu, masukkan sedikit air hingga mendidih.
4. Masukkan lada benggala merah, lada benggala hijau dan bawang besar.
5. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.
6. Akhir sekali, masukkan garam,sedikit gula, minyak bijan dan masak hingga sebati.
7. Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment