Bahan-bahannya:-
- 1 ekor ikan merah
- 2 biji tomato ~> x letak
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 tangkai daun sup & daun bawang
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- Garam dan ajinomoto secukup rasa ~> Pak aji dah lama ditinggalkan
- Sedikit minyak masak utk menumis
Bahan untuk dikisar (A)
- 4 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 cm halia
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan (A). Masukkan sedikit air dan biarkan
mendidih sekejap
2. Kemudian masukkan kepala ikan, serbuk lada putih, garam, bunga
cengkih dan bunga lawang. Apabila mendidih, masukkan tomato, daun
sup dan daun bawang.
Ni menu masa demam & selsema..mood nak update takde..la ni baru dok update..Mukhriz suka sangat "Sup Ikan Merah" siap hirup kuah...hehehehe. Kelakar betul. Apa yang ayah dia buat mesti dia ikut..anak ayah lah katakan...Sedap betul dia makan sampai minta tambah.
Kak Intan...ni angin Rajin nak update blog datang..heheheh habis semua dimasukkan dalam blog ni.
Ini menu masa tetiba nak makan nasi ambang "Mat Corner" popular kat BBU ni..kalau special ada letak rendang daging..sedap betul. Kadang-kadang tu kul 1.30ptg dah sold out..heheheheh. Ada yang beli sampai 30 bungkus..betul-betul famous..harga pun berpatutan..duduk kat BBU ni bab makan memang senang sangat .... cuma sediakan duit je..hahaaahhaa.
0 comments:
Post a Comment