3600 ml Air
530 gm Susu tepung Fernleaf(bancuh ngan air)
400 gm (guna 320 gm je)
sedikit perisa jagung, rose, coklat, pandan
Sedikit garam
15 gm Agar-agar strip (3/4 daripada 20gm) rendam dalam air
Cara :
1. Masak agar-agar bersama air sehingga larut.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk.
3. Masukkan gula & garam secukup rasa.
4. Ambil 1/4 utk perisa coklat, tapis dan tuangkan ke dalam bekas.
6. Ambil 1/4 lagi, tuang ke dalam mangkuk & masukkan perisa rose.Tapis masukkan dalam bekas kecil.
7. 1/4 lagi masukkan perisa jagung. Tapis & masukkan dalam bekas kecil.
8. 1/4 lagi masukkan perisa pandan. Tapis & masukkan dalam bekas kecil.
9. Biarkan sejuk.
10. Bila betul-betul sejuk.Tutup dengan penutup bekas. Masukkan dalam peti sejuk.

Next time mama nak cuba style lain pula..tentu meriah..hahahahahaha. Tukang makan adalah Mukhriz Danial yang memang suka makan, tak kisah apa yang mama masak. Syukur alhamdulillah dia tak cerewet makan..apa mama makan..tu yang dia makan. Orang tua-tua kata kalau time pregnant kita cerewet makan..nanti anak kita pun sama cerewet makan. Ntah betul ke tak tu tak tau le..heehhehehe. Pasal time pregnant memang semua bedal je makan takde yang kena reject. haahhaahhahaha.
Tukang comment mama yang terbaik adalah hubby..hehehehee. Bagusnya dia comment..pasal leh improve our style cooking or recipes. Kalau takde orang comment mana tau sedap ke tidak..Paling kena berhati-hati masak..Asam pedas..uhuhuhh..fav hubby. masak kena lengkap dgn semua bahan-bahan & wajib setiap bahan tu kena tumbuk dengan lesung batu..cili tu biasa kisar je.heheheehe kalau tidak nanti kena comment, hehehehehe.
Lepas ni nak belajar masak apa pula yer...heheehhehe.
2 comments:
Wah, dadih! dah bolehj bukak bisnes ni zura! kaya, kaya....
Boleh sangat Wai..Lagi ko ada kedai senang nak jual..masukkan je dlm peti sejuk tu..mesti ada orang nak beli..ko try buat & rasa..kalau sedap on je Bizz Dadih.
Post a Comment