DUIT TABUNG

Kedai Saya

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner

Saturday, September 1, 2007

Dadih


DADIH EONIS

Bahan-bahan :
3600 ml Air
530 gm Susu tepung Fernleaf(bancuh ngan air)
400 gm (guna 320 gm je)
sedikit perisa jagung, rose, coklat, pandan
Sedikit garam
15 gm Agar-agar strip (3/4 daripada 20gm) rendam dalam air

Cara :
1. Masak agar-agar bersama air sehingga larut.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk.
3. Masukkan gula & garam secukup rasa.
4. Ambil 1/4 utk perisa coklat, tapis dan tuangkan ke dalam bekas.
6. Ambil 1/4 lagi, tuang ke dalam mangkuk & masukkan perisa rose.Tapis masukkan dalam bekas kecil.
7. 1/4 lagi masukkan perisa jagung. Tapis & masukkan dalam bekas kecil.
8. 1/4 lagi masukkan perisa pandan. Tapis & masukkan dalam bekas kecil.
9. Biarkan sejuk.
10. Bila betul-betul sejuk.Tutup dengan penutup bekas. Masukkan dalam peti sejuk.




Bekas comel-comel untuk budak comel (MUKHRIZ DANIAL)




Proses penyejukan


Tetiba teringin nak makan dadih..dah lama tak buat project dadih ni.heheehhee. Kalau beli kat pasar tani mcm tak cukup je satu bekas tu. Disebabkan Mukhriz pun suka makan..apa lagi buatlah..asyik nak membeli je kopak gak duit. Tapi ada gak org kata ..asyik nak membuat je..tak laku le kat kedai. Bukan masalah tak laku ke apa, pada mama kalau boleh buat sendiri apa salahnya buat. Lagi pun boleh makan banyak..hehehehe. Resepi ni dapat dlm 17 bekas yang besar, kalau yang comel-comel tu dalam 12 bekas. Berbaloi gakle..heheeheh. Rasanya kalau guna bekas comel-comel tu dapat dalam 40 bekas.

Next time mama nak cuba style lain pula..tentu meriah..hahahahahaha. Tukang makan adalah Mukhriz Danial yang memang suka makan, tak kisah apa yang mama masak. Syukur alhamdulillah dia tak cerewet makan..apa mama makan..tu yang dia makan. Orang tua-tua kata kalau time pregnant kita cerewet makan..nanti anak kita pun sama cerewet makan. Ntah betul ke tak tu tak tau le..heehhehehe. Pasal time pregnant memang semua bedal je makan takde yang kena reject. haahhaahhahaha.


Untuk mama & ayah


Tukang comment mama yang terbaik adalah hubby..hehehehee. Bagusnya dia comment..pasal leh improve our style cooking or recipes. Kalau takde orang comment mana tau sedap ke tidak..Paling kena berhati-hati masak..Asam pedas..uhuhuhh..fav hubby. masak kena lengkap dgn semua bahan-bahan & wajib setiap bahan tu kena tumbuk dengan lesung batu..cili tu biasa kisar je.heheheehe kalau tidak nanti kena comment, hehehehehe.

Lepas ni nak belajar masak apa pula yer...heheehhehe.

2 comments:

Wai said...

Wah, dadih! dah bolehj bukak bisnes ni zura! kaya, kaya....

Azura said...

Boleh sangat Wai..Lagi ko ada kedai senang nak jual..masukkan je dlm peti sejuk tu..mesti ada orang nak beli..ko try buat & rasa..kalau sedap on je Bizz Dadih.

Post a Comment

Belinashop

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DUIT TABUNG

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India