DUIT TABUNG

Kedai Saya

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner

Sunday, March 1, 2009

Bougainvillea

Xtvt gardening ni best bila segala pokok bunga yang kita semai tu berbunga dan subur. Ini semua pokok-pokok bunga yang mama dok jaga..hehehehhe. Keluar gak peluh-peluh, asyik dok terperuk dalam rumah ..dgn xtvt harian, boring gak..




Bougainvillea ni mama beli kat nursery kat Kluang, rm4 je 1 pollybag..ok sat harga dia...kat Jb mau rm8, kalau dah berbunga n besar rm15. Sini serba serbi mahal..adoi..kalau p Kluang selalu gak le singgah nursery tu..sebab moyang Mukhriz pun minat dia sama dengan mama..suka gardening. Banyak pokok-pokok bunga ada kat rumah moyang Mukhriz..subur-subur.


Bougainvillea purple ni..lama tak berbunga..sakit gak hati ..dah dibaja masih gak tak berbunga. Bermacam-macam jenis baja mama dah letak..harap daun je menghijau..tapi sekali letak baja tahi kelawar..terus berbunga lebat. Thanks kat forum cari..perkenalkan baja ni. Mama beli kat Carrefour, Jb tempat lain tak jumpa pun. Erm..


Ini pun sama gak tak nak berbunga..tapi bila dah letak baja tahi kelawar terus berbunga..suka sangat..hehehehe. Colour bunga ni kurang menarik..tapi ok le..dah berbunga.


Untuk kawan-kawan yang nak cuba cari baja tahi kelawar. Ini contohnya yer..Moyang Mukhriz pun letak baja ni order daripada mama..heheehe. dia pun memperakui baja ni bagus sangat-sangat.

Rose kampung ni mama cantas kat rumah mak wan Mukhriz..cucuk je kat tanah..hehehe. Comel je bunga rose ni..dulu ada juga bela bunga rose daripada Cameron Highlands..memang lawa-lawa..tapi sayang kena serang dengan hama ke apa ke ntah. Lama-lama terus mati satu persatu..sayang sungguh.


Bunga ni mama tak tau nama dia apa tapi memang murah rm2 je 1 pollybag..kat jb rm4 mcm tu r mama ada tanya..next time nak tanam kat tanah lak le..la ni kat pasu bunga de 3 pasu..berbunga sentiasa.


Bunga ni pun mama beli kat nursery Kluang rm8 1 pasu plastik...memang standard harga dia mcm tu..mama beli 2 pasu..hehehe lawa betul..ada orang panggil lavender Malaysia. Berbunga sentiasa gak bunga ni..dok tepi tembok..hehehhe.

Daun kesum ni mama import khas daripada rumah moyang Mukhriz..heheheh..cucuk dalam pasu besar..merimbun daun dia..sekali sekala letak gak baja..kalau nak masak asam pedas tak pun asam rebus petik je kat luar rumah..pokok kantan pun dah berbunga selalu..selalunya mak wan Mukhriz ambik bawa balik..sini tak selalu buat asam pedas..mak wan suka buat laksa penang..hehehe yummy lama tak makan mak wan masak ni..pergh sedap sangat.


Ulat ni dalam 2 hari nak togel pokok mama dia kerjakan...besar lak tu..geli mama r nak p buang. Selalu dia serang pokok daun hijau tu..geram betul..mak wan Mukhriz tolong mama p buang..mama geli geleman le..uikss.


Anak ular ni pekerja hb tolong bunuh..gambar ni gambar lama..tak diupdate..tak sangka boleh ada anak ular kat area depan rumah ni..mama terjumpa masa kemas-kemas ruang depan rumah ni..dok bawah canvas tempat hb simpan cat. Nasib baik le takde mak dia..adoi..minta dijauhkan. Time dia bertelur nasib baik le kami semua takde depan rumah..sekarang ni asal keluar rumah ke apa..mama dok check bebetul..
takut wooo..mana le datang ular sesat ni.

Ular ni kecil sangat-sangat..warna hitam berkilat..ligat dia bergerak..mama tak pernah jumpa anak ular..ular daun ada la nampak..ingatkan anak cacing..rupanya U.L.A.R.

Walaupun duduk kat area taman ke..hati-hati..kekadang kita tak tau macam mana dia boleh masuk dalam rumah..jadi..setiap lubang air..pastikan bertutup..segala pintu yang ada ruang tu tutup le dengan kain ke apa..mana la tau kan..

1 comments:

abe said...

Saya ada menjual baja 'tahi kelawar'(guano)..diperolehi dari Gua musang(ada kilang di sana..alamat tertera di beg bungkusan baja).

Saya jual RM6.00/KG.(boleh murah lagi)
Lokasi tmn Teratai,Jb.

No.tel-017-7395759/019-2619351
E-mail-nt5ruz83@yahoo.com

Post a Comment

Belinashop

belina cosmetic,sabun belina,sabun belina,pencerahkan kulit,masalah jerawat,jeragat,whitehead,blackhead,kulit kusam,panau,ruam pada bayi,sunburn,testi belina,jerawat batu,jerawat di badan,parut,mengelupas,kulit kering,pencuci muka,toner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DUIT TABUNG

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India