6 sudu besar mentega/marjerin
500 gm tpg gandum
2 sudu makan ketumbar}
1 sudu th jintan manis} {kisar halus}
1 sudu th jintan putih}
100 gm udang kering}
1 biji telur
2 sudu mkn serbuk cili
sedikit pati santan
sedikit garam
minyak utk menggoreng
cara :
1. gaul tepung bersama mentega/marjerin dan bhn yg telah dikisar halus.
2.masukkan telur dan pati santan dan garam secukup rasa.uli rata
3.ambil secubit adunan dan letak pd acuan.
4.panaskan minyak dan goreng bersama daun kari.
sumber:keluarga okt 2004
_________________
masihjelita...
Saje try versi lain lak kuih siput ni..sedap juga. Kat rumah ni kalau 1kg sekejap je dah habis. Stok kudap-kudapan untuk Mukhriz ni. Nasib baik rumah Mak Wan Mukhriz banyak daun kari..hehehehe order daun kari ni..khas untuk buat kuih siput je..heehehhee
Disebabkan dah malas nak buat kuih siput, mama tukar versi guna mesin lak..Tapi dak Mukhriz & Hubby lagi suka jenis siput tu dari yang guna mesin. Next time kenalah balik asal buat yang asli..heheheheeh. Lenguh le mama nak buat ni..kalau ada ramai pembantu kejap je siap ni.
Mama ni dok cari resepi kuih pagoda lak..mana nak cari eeh. Mak Wan dulu ada resepi dia..ntah mana letak..hilang terus. Menyesal sungguh tak salin..time anak dara tau order je..sekarang baru tau berguna semua resepi yang ada...hehehehehe
0 comments:
Post a Comment