2 cawan beras
6 cawan air
daun pandan
garam
daun pisang
Cara
1. Basuhkan beras dan masukkan semua bahan kecuali daun pisang dalam periuk biasa atau rice-cooker.
2. Masakkan saperti masak nasi biasa.
3. Bila nampak nasi telah kering masukkan dlam loyang yg dilapikkan daun pisang.
4. Tekan sampai padat dengan potato mash.
5. Lapikkan semula dengna daun pisang dan tindihkan dengan bahan yg berat saperti lesung batu atau periuk kecil yg berisi air.
6. Biarkan semalaman atau 5 -6 jam.
1 ekor ayam
1/2 kg pati santan [1 biji kelapa]
Garam
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit [mayang halus] @ Daun limau purut
1 keping asam keping
Bahan untuk dimesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Cili api secukupnya
Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
1/2 kg kacang tanah
200 gm daging..hiris nipis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
Santan secukupnya
garam secukup rasa
bahan mesin
Cili Kering kisar secukupnya
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Udang kering secukupnya
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa, santan dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak.
Termakbul gak nak makan nasi impit+kuah kacang+rendang cili padi+roti jala. 1st time buat nasi impit, selama ni beli dah siap..hehehehehe. Ntah kenapa angin "RAJIN" datang semua nak buat sendiri..
Mukhriz pun dok makan rendang cili padi dengan nasi impit. Roti jala siap pilih colour..heheheeh. Suka tengok dia makan..bila tanya sedap tak mama masak..Angguk-angguk kepala..hahahahahaha.
Sekarang ni xboleh sebut ice-cream, confirm tarik mama suruh p buka freezer ambik ice-cream..uhuhuhuh. Lepas ni payah le...semua dia dah faham. Cuma tak pandai cakap sangat..kalau dah pandai habis le mama.
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
2 tbsp minyak masak
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
untuk lengserkan pada kuali :-
beberapa helai daun pandan di simpul
1sdt minyak sapi + 1sdt minyak
Cara :
campurkan garam, serbuk kunyit bersama tepung, kemudian masukkan air, telur dan minyak masak. gaul dan tapis supaya adunan tidak berketul.
panaskan kuali leper, sapukan dgn daun pandan yg di celup minyak...dan kirailah batter tadi dgn acuan roti jala....masak, angkat dan gulung..
Dah lama tak buat roti jala ni..heheheehhe pasal tu jaring dia lintang pukang...tak kisahlah asal leh makan..banyak versi dah try..rasanya sedap..tak muak nak makan..lembut pun lembut.
Next time buat bebetullah..hehehehehe. Mukhriz pun suka makan..mama lagi le suka..hahahahahahaha. Makan dan makan..Semua naik berat badan..mama je la mcm ni gak..Dah makan banyak2 pun sama..tapi tak kisahlah asal sihat takde penyakit..
0 comments:
Post a Comment