Bahan A
Ayam 4 ketul dibersihkan,digaulkan ngan serbuk kunyit,garam n goreng separuh masak.
Bahan B
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi
Halia sebesar ibu jari
Tumbuk kasar semua bahan diatas
Kicap
Air
Sos tiram
Bahan C
Cili merah hiris
Carrot hiris halus
Bawang holand
Daund bawang 1 pokok
Semua bahan diatas adalah untuk hiasan
Bahan tumis :
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Bunga cengkih
Cara :
1.Tumis Bahan b yg ditumbuk, Sampai Naik Bau.
2.Masukkan ayam,kicap sos tiram dan air.
3.Masukkan bahan C
Disebabkan dah tak tau nak masak apa ayam ni..heheehhee. terfikir la apa kata masak kicap lak..hahahahaha.hentam je lah. Lagi pun duduk bertiga je..Masak seringkas yang boleh. Asal sedap dimakan & mengenyangkan.
Dulu selalu mak Ngah rajin masak macam ni..kita tukang makan je..heheheehhe. Sekarang semua kena masak sendiri ..takkan nak makan kat kedai je..kopak gak duit..hhehee
0 comments:
Post a Comment