Hidangan utk 4-5 orang
NASI MINYAK WARNA WARNI aka NASI MINYAK HUJAN PANAS
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan air } jika beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau bergantung kpd jenis beras yg digunakan
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi }
2 sudu besar majerin } untuk menumis
2 sudu besar tomato puree
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan } disimpul
pewarna-hijau, kuning, merah
Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }
Bahan hiasan:
Sedikit bawang goreng
Sedikit gajus goreng
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau/kekuningan.
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Kemudian masukkan air,susu,tomato puree serta garam.
Bila nasi hampir kering, cucuk 3 warna tadi dengan sudu di tempat yg berlainan
Tanak hingga masak, kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi sekata.
Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng serta gajus goreng
AYAM MASAK MERAH
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng
Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos
kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.
ACAR MENTAH
Bahan-bahan:
1-2 batang timun-dipotong panjang
1/2 biji nenas masak - dihiris nipis
2 ulas bawang merah -dipotong nipis
3 sudu besar cuka
1 biji cili merah -dipotong nipis
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Gaulkan kesemua bahan dalam bekas, masukkan garam dan gula secukupnya.
Enak dimakan setelah dibiarkan seketika supaya rasanya sebati.
PAJERI NENAS
Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
Ingatkan Pak Ngah singgah lunch lepas Shafiq interview kat Akademi Bina Negara...rupa-rupanya terus balik Kluang...heheehheh. Kalau tak leh makan. Next time la..ya.
Mama hari ni terlebih rajin nak masak...resepi ni dah lama simpan, cuma tak buat-buat..pasal tahap angin "M" tu tinggi benor. Hari ini angin tu hilang lak..hehehhe. Esok-esok ingat nak buat roti pula la..heheehheh.
Lelame ayah & Mukhriz je naik berat badan..semua org dah sound tu..mama gak tak naik-naik dari belum kahwin sampai dah ada anak berat lagu tu gak..uhuhuh kalau naik 5kg lagi kan best baru normal.
0 comments:
Post a Comment