Bahan-Bahan
1/2 cawan gula + 3 biji telur - dipukul sehingga sebati (1)
1 1/2 cawan santan (2)
2 sudu makan tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air (3)
1 cawan gula + 1 cawan air - buat gula hangus dan sejukkan (4)
Cara
1. Campur semua bahan ikut turutan…(1), (2), (3) dan (4)
2. Masak dengan api sederhana panas dan kacau hingga pekat/mendidih.(lebih kurang 20 minit)
* boleh dapat lbh kurang 500 ml sekaya
* nak wangi, boleh letak daun pandan
* Kalau tidak biarkan warna asli saja.
* Kalau gula hangus hitam maka pahitlah nanti seri kayanya.
* nak letakkan perisa pandan pun boleh jugak
* boleh guna brown sugar jika tidak mahu manis sangat.
~>> Best bila buat sendiri.. macam makan kat "Kluang Station", Fresh lagi..bau dia memang best sangat. Mukhriz pun suka makan seri kaya ni...mama buat dua adunan...separuh bekas tu bagi kat mak wan Mukhriz ye r banyak benar..hehehehe.
Nak kata manis...ok la...sesedap rasa...lama gak nak tunggu pekat betul-betul..heehhheehe, disebabkan angin rajin tiba tu yang membuat..Tak sama rasa mcm kita beli dlm botol kat kedai tu..rasa tak fresh & mesti letak bahan pengawet segala.. 5 star mama bagi utk resepi ni...mudah & sedap dimakan...Yummy!!
0 comments:
Post a Comment