
Gambar Hiasan
Sumber : Saji ~:: Mei 2005 ::~
~:: Vaday ::~
Bahan-bahan :
1 kg kacang dal
50 gm cili kering
2 tangkai cili hijau
4 labu bawang besar
250 ml air
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara :
1. Kacang dal direndam semalaman. Kemudian direbus sehingga empuk.
2. Bawang besar dipotong dadu. Manakala cili kering digunting halus.
3. Setelah kacang dal empuk, gaulkan. Masukkan bawang besar dan cili kering, digaulkan.
4. Tuangkan air, pastikan adunan tidak terlalu lembik . Masukkan garam secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati.
5. Sapu sedikit minyak di atas tapak tangan dan bentukkan adunan.
6. Panaskan minyak, biarkan hingga mendidih. Kemudian goreng hingga kekuningan. Potong cili hijau dan dihidangkan.
~:: Vaday Lubang ::~
Bahan-bahan :
1 kg kacang dal putih
50 gm cili kering
2 tangkai cili hijau
4 labu bawang besar
250 ml air
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara :
1. Kacang dal direndam semalaman. Kemudian direbus sehingga empuk.
2. Bawang besar dipotong dadu. Manakala cili kering digunting halus.
3. Setelah kacang dal empuk, gaulkan. Masukkan bawang besar dan cili kering, digaulkan.
4. Tuangkan air, pastikan adunan tidak terlalu lembik . Masukkan garam secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati.
5. Sapu sedikit minyak di atas tapak tangan, bentukkan adunan dan lubangkan bahagian tengahnya.
6. Panaskan minyak, biarkan hingga mendidih. Kemudian goreng hingga kekuningan. Potong cili hijau dan dihidangkan.

0 comments:
Post a Comment